esmaspäev, 4. jaanuar 2021

VASTAB SULEV VALDMAA: TURISMI ARENG KUUSALUS

„Alustama peaks omavalitsuse enda asjaajamisest - selgitama välja, kas sõna “turism” kutsub ametnikes esile  mõtteid või mitte. Seejärel võiks positiivse vastuse korral ülesannete jagamiseks moodustada ka mõne selgete funktsioonide, võimaluste ja vastutusega komisjonilaadse struktuuri. Niisama juttu võib puhuda kes tahes ja kus tahes. Aga kui bürokraatia jaoks on tülika lisateemaga, siis ei ole ka komisjonist tõenäoliselt kasu,“ kommenteerib Valdmaa.    

Detsembris vastasite minu turismielu puudutavale küsimusele, tsitaat: "Turism on tuluallikas ..Loodame uuele vallavanemale, et tema saab aru, mis võimalused siin nii turismisektori arendajate kui valla jaoks peituvad." 

KÜSIMUS: Ehk on viimane aeg luua turismikomisjon, kes töötaks välja plaani kuidas vallas tegutsevaid ettevõtteid ja ettevõtmisi üleriigiliselt tutvustada saaks?

VASTUS: Üks võimalik mõte on, et kui on saadud seni elada nii, et omavalitsus pole turismile sisulist tähelepanu pööranud, siis saab samamoodi ka edasi. Pole vaja jändama ja tüli tegema hakata. Avarama mõtlemisega inimesed ilmselt näeksid turismis siiski väärtust, mille toetamisest võib ka omavalitsus kasu saada. 

Komisjonide osas on sageli kuulda arvamust, et kui soovitakse midagi summutada ja pärssida, siis tuleks luua komisjon. Elu kinnitabki seda. Kas näiteks keegi mäletab ja teab, et Kuusalu vallas on moodustatud nn U ja A komisjon?  Mina mäletan. Kuulun isegi sellesse komisjoni. Tean ka seda, mis oli komisjoni töö sisuks. Mis on aga tulemus? Vaieldamatult lasi ainuüksi komisjoni moodustamise fakt inimestes omaaegset emotsiooniauru välja ja kuivatas ehk solvumispisaraidki. Aga edasi …? Pole ka kuulda olnud, et see komisjon oleks laiali saadetud.

Komisjoni(de)le ei saa nn ainulootust panna. Sinna nimetatakse sageli inimesi, kes on teemaga kas liiga isiklikult või liiga kaudselt seotud. Kumbki seotus ei too komisjoni töövõimele kasu. Nii jääbki komisjoni liikme staatus inimestele kas mittemidagiütlevaks järjekordseks “linnukeseks” või mõnel juhul ka otsekui uhkeks suleks kübaral, millega saab uhkeldada. Selget lõppeesmärki, määratletud tulemust vms ei ole või kipub see siis tasapisi ununema. Seega ei teeks ma Kuusalu valla turisminduse edendamises esmalt peamist panust mõnele olemasolevale komisjonile (niisuguseid potentsiaalseid “kehasid” on isegi praegu) või uue loomisele. Alustama peaks omavalitsuse enda asjaajamisest - selgitama välja, kas sõna “turism” kutsub ametnikes esile  mõtteid või mitte. Seejärel võiks positiivse vastuse korral ülesannete jagamiseks moodustada ka mõne selgete funktsioonide, võimaluste ja vastutusega komisjonilaadse struktuuri. Niisama juttu võib puhuda kes tahes ja kus tahes. Aga kui bürokraatia jaoks on tülika lisateemaga, siis ei ole ka komisjonist tõenäoliselt kasu.     


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar