teisipäev, 21. juuli 2020

RIIK KUTSUGU INIMESI ÜLES HOIDUMA JUHUSUHTEST


„Kui riik tahab sel teemal kampaaniat teha, siis sõnumiga millega kutsutakse inimesi üles hoiduma juhusuhtest, nt: „Tee Eestile kingitus, hoidu juhusuhtest“. Ja nimetagem palun üks vastuargument, peale selle et see on illiberaalne, miks mitte seda teed minna?“

Juunikuine avalik kondoomikampaania Tervise Arengu Instituudi poolt kohustas mind küsima, kas kõnealune Sotsiaalministeeriumi allasutus on kunagi läbi viinud mõnda avaliku kampaaniat, millega oleks inimesi kutsutud üles hoiduma juhuseksist – vastus on EI, ning TAI avalike suhete juhi sõnul pole neil lähiaastatel säärast kampaaniat plaanis. Ometi on TAI kulutanud alates 2011a. nüüdseks üle miljoni euro Eesti maksumaksja raha selleks et tuletada inimestele meelde kontratseptiivide tähtsust. Milles probleem ja ehk saaks veel paremini kui seni?

Vaadates jaanipäeva kampaania „Võta kumm kaasa“ videoklipi, julgen väita et Tervise Arengu Instituudil on kumm ettekäändeks seksualiseerida inimest ja teha juhusuhtest, mis reeglina on füüsiline, tavapärane seksuaalnenorm. Kampaaniameistritel on moraalne eeldus et seksuaalsus ei allu inimesi ratsionaalsele kontrollile. Ehk kui sugutung tekib, siis peab see saama kiiremas korras maandatud, olles eelnevalt minimaliseerinud kahju mida seksuaalakt endaga kaasa võib tuua: suguhaigused ja rasedus. TAI arvates, kelle töötajate hulgas on usutavasti sotsliberaalne kontingent, on eestlased seksuaalimpulsside orjad, mitte vabatahtega olendid – nii jääb mulje, kui vaadata nende poolt genereeritud piltsõnumeid.
Sisuliselt propageerib valitsus kuhu kuulub kaks konservatiivset erakonda, et kondoom on lahutamatu seksuaalakti osa - suures plaanis pole oluline kas tegu on ühe-öö-suhte või ühe katuse all elava paariga.

Hea vabariigi valitsus! Te ajate kahjuliku sotsiaalpoliitikat või tegelete õige asjaga valesti. Inimesed inimesteks, igaühel on individuaalne valik oma elu korraldada: mõni teenib surmakultuuri, mõni hoidub patust. Aga ühele väärikale, endast lugupidavale rahvusriigile pole kohane kui ta kutsub inimesi üles viljatuks seksuaalaktiks.
„Tee Eestile kingitus, kasuta juhusuhtes kondoomi“ kõlas TAI kampaanialoosung 2018a. suvel, ma aga arvan et selline sõnum on tänavapilti risustav. Kui riik tahab sel teemal kampaaniat teha, siis sõnumiga millega kutsutakse inimesi üles hoiduma juhusuhtest, nt: „Tee Eestile kingitus, hoidu juhusuhtest“. Ja nimetagem palun üks vastuargument, peale selle et see on illiberaalne, miks mitte seda teed minna?


Ilmunud 2020 suvi Wõrumaa Teataja ja Lõuna-Eesti Postimehe paberväljandes

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar