esmaspäev, 19. aprill 2021

KAS PÄIKESETÕUSU VALITSUS KAOTAS RASEDUSKRIISI?

28. märtsil saatsin Sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Oskar Lepikule järelpärimise, et selgitada välja millised on valitsuse poolsed ettepanekud raseduskriisi nõustamiseks ning naistekliinikutes töötava psühholoogilise konsultatsiooni kättesaadavuse ja kvaliteedi parandamiseks.

Ministeeriumi automaatvastaja suunas mind kirjutama asutuse üldisele meilile; 12. aprillil saatsin sama päringu uuesti kommunikatsioonijuht Oskar Lepikule, vastust pole mulle tänaseni laekunud.


Jääb mulje, et jaanuarikuu lõpus tööd alustanud päikesetõusu valitsus on eesti naised pannud vähem aborti tegema, vähendanud raseduskriiside arvu ning parandanud iseenesest psühholoogilise konsultatsiooni kättesaadavust.

On selge, et uuel valitsus on hoopis teised prioriteedid kui rahvastikukriisi seljatamine, mitte et Jüri Ratase valitsus selles küsimuses murrangut oleks saavutamas olnud, ent EKRE osalusel sai antud probleemile osutatud ja ehk oleks selles küsimuses toimunud positiivsed arengud. Mis on Kallase valitsuse prioriteedid, seda oleme viimastel nädalatel juba näinud.


PÄRING 12. aprillil Sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Oskar Lepikule


Tere!

2020a. maikuus vastasite minu aborditeemalise päringu punkt 3le järgmist:

„Analüüs ja ettepanekud raseduskriisi nõustamise ja naistekliinikutes töötava kliinilise psühholoogi konsultatsiooni kättesaadavuse ning kvaliteedi parandamiseks valmib plaanide kohaselt 2021. aasta märtsiks.“

Tollal kehtis valitsuskoalitsioonileping kus oli kirjas punkt: „Laiendame nõustamisprogramme teadlikuks pereplaneerimiseks, tervete laste sünniks, emade tervise kaitseks ja abortide arvu vähendamiseks.“

Hoolimata asjaolust et meil on viirusekriis ning valitsus 2021a. jaanuari lõpus vahetus, eostavad eestimaalased jätkuvalt lapsi ning teatud hulk naisi/ lapsevanemaid vajab psühholoogilist konsultatsiooni. 

1. Kas naistekliinikus psühholoogilise konsultatsiooni kättesaadavus ning kvaliteet on tänaseks paranenud; palju on suunatud riigieelarvelisi vahendeid ning inimressurssi? 

2. Kuidas on tagatud keerulisel ajal naistekliinikutes aborditeenuse kättesaadavus?


Lgp

Kenno Põltsam

kolumnist

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar