pühapäev, 5. juuni 2022

VALITSUS OSTIS MEEDIAVÄLJAANDED ÄRA


Samal ajal kui Eestis on EL kõrgeim inflatsioon: talvine elektrihinna šokk ning kütuse hinnatõus (Kallas jäi Riigikogu infotunnis vahele, tunnistades et kütuse hind ilma maksudeta on ligi 1.30 eurot) ajal mil maailma naftahind on languses ja palju muudki– ei taha Reformierakond kraadivõrragi probleemiga tegeleda. Samal ajal aga rasvub riigieelarve: aprillis võeti vastu 800 miljoni euro suurune lisaeelarve, millest ¼ läheb ukrainlaste abistamiseks ning 100 miljonit valitsuse reservfondi kõdunema – Helme küsib raadiosaates, et mida Valitsus teeb selle rahaga - kingib valitsus meediaväljaannetele rahalist toetust: otsest kui ka maksualanduse näol.

Kevadel eraldas Valitsus 1.3 miljonit selleks, et teatud väljaanded saaksid edendada vene keelset keskkonda; mäletatavasti eraldas Valitsus ka 2020a. meediaväljaannetele rahalist toetust. Samuti tehti meediaväljaannetele selline erand, millest ülejäänud elanikkond võib vaid unistada – kuid sellest kõvahäälega rääkimata.

Maksumaksjate Liit kajastab oma 6. mail teadaandes järgmist:

„Valitsus on kiireloomuliselt algatanud ja Riigikogule esitanud käibemaksuseaduse muutmise seaduse (607 SE), mis läbis 4. mail ka esimese lugemise. Kui üldiselt on valitsus vastu käibemaksumäära laiendamisele ning kõik opositsiooni algatused näiteks toiduainete või energiakandjate käibemaksu alandamise kohta on tagasi lükatud, siis üks valdkond on siiski ära teeninud teistsuguse kohtlemise. Seadusega vähendatakse ajakirjandusväljaannetele kehtivat käibemaksumäära 9 protsendilt 5 protsendile.“

Meile on alati räägitud et meedia ei tohi sõltuda riigivõimust rahaliselt ega ka otsese käsu kaudu. Oleme olukorras kus Valitsus tegi peavoolumeediaväljaannetele erandi, isegi kaks rahalist toetust, ajal mil Riigikogu valimisteni on jäänud 10 kuud. Tegu on kõige ilgema meedia ülesostmisega - õiglusriigis asjad nõnda ei käi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar