neljapäev, 30. juuni 2022

KAS LOKSA LAPSEVANEMAD EI VÄÄRIGI MAKSUVABASTUST?

Lapsevanemale makstakse välja ühekordne sünnitoetus kuid see sama toetus võetakse temalt lasteaia kohatasu küsides 4-6 kordselt tagasi – kui sa soovid saada „kohamaksu toetust“, siis peab sinu leibkonna sissetulek pereliikme kohta olema väiksem kui 50% töötasu alammäärast kuus. Kui palju on aga neid kes küsivad, milleks seda kõike tarvis on?

2021a. novembris algatasin petitsiooni, „Vabastame Loksa linna lapsevanemad lasteaia kohatasu kohustusest ja muudame sünnitoetuste väljamaksmise korda“, mis pole aga tänaseks päevaks kogunud piisavalt allkirju; siia kõrvale toome näitena petitsiooni, „Loksa linnavolikogu istung otseülekandesse“, mis kogus piisavalt palju toetust, et see linnale edastada. Milles siis asi: kas linlane kelle laps käib lasteaias pole huvitatud et lasteaia kohatasu nende jaoks kaoks või et ühekordne sünnitoetus tõuseks?

1. Kommunikatsioon: usun et see on peamine probleem, miks petitsioon pole allkirju kogunud. Loksa on suuresti vene keelne linn ning algatus pole paljudele lihtsalt kohale jõudnud. Volikogu tööd puudutava petitsiooniga seoses panin tähele, et FB grupis kirjutas mitu vene keelt emakeelena kõnelevat inimest ning küsis, et mis algatusega tegu on.

2. Sõltuvussuhe avalikust poliitilisest võimust: kirjutasin FB grupis postitust tehes sellest, et viimased 15 aastat on eesti inimest harjutatud sellega, et ta peab sõltuma materiaalselt riigist või kohalikust võimust; trend on globaalne. Antud juhul näeme süsteemi, kus lapsevanemale makstakse välja ühekordne sünnitoetus kuid see sama toetus võetakse temalt lasteaia kohatasu küsides 4-6 kordselt tagasi – kui sa soovid saada „kohamaksu toetust“, siis peab sinu leibkonna sissetulek pereliikme kohta olema väiksem kui 50% töötasu alammäärast kuus. Kui palju on aga neid kes küsivad, milleks seda kõike tarvis on?

Rahaväärtus langeb kuid EV rikastub: Meeletu rahatrükk euroimpeeriumi poolt (2020) ning vähesel määral ka Vene-Ukraina sõda (2022), on tinginud olukorra kus rahaväärtus langeb sh on inflatsioon Eestis EL kõrgeim. Samal ajal kui Kallase Valitsus võttis aprillis vastu 802.9 miljoni euro suuruse lisaeelarve (200 miljonit ukrainlaste abistamiseks, 100 miljonit Valitsuse reservfondi!, 1.3 miljonit „sõltumatu“ meedia toetamiseks sh käibemaksu soodustus) – ei tee Valitsus midagi selleks, et pidurdada inflatsiooni: selle asemel et lastetoetuste tõusuga nõustuda, hakkab Kallase Kartell sama toetatava meedia kaasabil demagoogitsema, laseb lahti koalitsioonipartneri ministrid, rikub põhiseaduse 90 ja 91-st paragrahvi mis räägib valitsuse vahetamisest ning loodab et saab uue koalitsioonipartneri enda käpa alla, seda ka edukalt, sest Isamaa teatas et on nõus lastetoetuste tõusu numbrit vähendama. Kui nad üldse valitsusse lähevad: aga peavad minema, sest EKRE tuleb valitsusest eemal hoida; selle nimel ka kogu süvariik tegutseb.

Sealsamas näeme, kuidas mujal riikides tehakse inimestele maksusoodustusi – meil aga toidetakse riigieelarvet ning asetatakse inimene riigieelarve süstla otsa. Kes pole kuulekas või vaene, jääb toetusest ilma!

Kohalik omavalitsus saab teha aga kõige keskel tervemõistusliku otsuse: mitte maksustada linnalapsevanemaid ning tõsta ühekordset sünnitoetust. Seda peaks olema lihtne mõista, kui inimene suudab mõelda end sõltuvussuhtest väljaspoole: ühiskond on üks tervik organism, ent organism toimib kõige paremini nõnda, kui selle erinevad liikmed lasevad teineteisel segamatult elada.

3. Ajastus: Ilmselt ei adu paljud suve keskpaigas, et tulemas on sügis ning karm talv. Vabariigi Valitsus mis näitab üles apaatsust oma inimeste vastu, teeb seda ka siis kui inimesed peavad taas hakkama maksma kõrgeid kütte arveid ning ostma kallist kütust autosse; mitte et nad seda juba praegu ei tee. Praegu on see aeg, mil hakata mõtlema kuidas me järgmise talve üle elame. Kas tõesti kannatab eesti inimene veel vähe?

https://kohalik.rahvaalgatus.ee/initiatives/025f31ca-436a-48e3-9bbc-74da807d31bb

 Andke palun oma panus kohaliku elustardardi tõstmiseks 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar