teisipäev, 14. aprill 2020

PRESIDENDI INSTITUTSIOON EI OMA AUTORITEETI



Ma arvan et Presidendi institutsioon tuleks muuta rahva poolt valitavaks või see sootuks likvideerida. Esinduslikuvõimu ülesandeid saab täita edukalt ka Riigikogu, kel on kindlasti rohkem autoriteeti rahva seas kui seda on kord viie aasta tagant määratud Presidendi ülesannetes ülempreestrinnal

Saadetud Wõrumaa Teatajasse
PRESIDENDI INSTITUTSIOON EI OMA AUTORITEETI
Hiljuti püstitati TV3 meelelahutussaates Rooside sõda küsimus Eesti mõjuvõimsa inimese osas: 36 vastanut olid pakkunud mõjuvõimsaks inimeseks President Kersti Kaljulaiu, talle järgnes Siseminister Mart Helme ning 17-ne vastanu meelest on mõjuvõimas inimene Peaminister Jüri Ratas. Kui vaadata mida Presidendi institutsioon on saanud teha rahva heaks riikliku eriolukorra ajal, tuleb üle küsida, kas me sellist esinduslikuvõimu tahtsimegi?

Eestis kuulub seadusandlik võim Riigikogule, mis valitakse korraliselt iga nelja aasta tagant; jällegi võib diskuteerida Riigikogu valimise seaduse üle, ent niimoodi on parlamendi koosseis meil 28a. jooksul valitud. Riigikogus sündivad otsused mõjutavad otseselt meie riigi käekäiku sh kui jõujooned muutuvad, pole isegi valitsuskoalitsioon kaitstud. Samuti on Riigikogul esmaroll valida Eestile riigipea ehk president.

Vaadates Presidendi seadusest tulenevaid ülesandeid, on igati mõistlik küsida miks ei võiks neid samu kohustusi täita rahva poolt valitud Riigikogu. Mõni võib küsida, kas Riigikogul poleks siis piiramatu võim, aga kui vaatame kes on President – seadusandliku kogu poolt loodud võimupuhver, keda pole rahva poolt valitud kuid kes nimetab ametisse tähtsaid riiklike ametikohti, on riigikaitse kõrgeim juht ning kutsub vabariigi aastapäeval oma tööandjat endaga kätlema, et omanägemisel poliitikutele kiitusi ja laitusi jagada.

Vabariigi Peaminister, üldjuhul ministrid ja riigikogu liikmed on saanud rahvalt mandaadi, samas ei pea President läbima demokraatliku protsessi loomulikku osa. Ka puudub Riigikogul kes Presidendi ametisse määras, võimalus teda umbusaldada – samas saab President kuulutada välja erakorralised valimised kui poliitika on ummikseisus. Ehk teisisõnu: President omab suurt mõjuvõimu seadusandliku ning täitevvõimu üle ja esindab Eestit rahvusvahelisel suhtluses - kuid ei oma tegelikku autoriteeti Eesti elanikke seas.

Igapäeva poliitikas on siiski mõjuvõimsam inimene meie Peaminister kes reaalselt vastutab mis riigis toimuva eest: seda praegusel ajal mil rahvas ootab vabariigi valitsuselt eriti tarka tegutsemist. Milline riiklik institutsioon on oma otsustega viimase kuu aja jooksul mõjutanud Võrumaad enam – Valitsus või President?

Ma arvan et Presidendi institutsioon tuleks muuta rahva poolt valitavaks või see sootuks likvideerida, ja usun et nii mõtleb ka suur osa Eesti elanikest. Esinduslikuvõimu ülesandeid saab täita edukalt ka Riigikogu, kel on kindlasti rohkem autoriteeti rahva seas kui seda on kord viie aasta tagant määratud Presidendi ülesannetes ülempreestrinnal. Ja viimane pole torge praeguse presidendi kohta, vaid üleüldse kõikide Eesti Presidentide kohta. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar