reede, 24. aprill 2020

TERVISEAMETI OTSUS KURESAARE HAIGLA SUHTES OLI TERVE MÕISTUSE VASTANE


"Pole aus kui Saaremaa viirusehaiged solgutatakse ühest haiglast teise, seepärast et valgekraed keskuses otsustavad teisiti kui seda teeb kohalik haigla"

13. aprillil teatas Terviseamet et Kuresaare Haigla COVID-19 patsiente hakatakse mandri haiglatesse üle viima: haigla töökoormuse vähendamiseks ja tavapärase töörütmi taastamiseks. Haiglale oli aga selline ülevalt poolt tulev korraldus suureks üllatuseks. Tekkisid küsimused, miks peaks haigeid massiliselt mandile toimetama ja läbi rääkimata oli haigete tagasipöördumine koju või haiglasse.

Terviseamet on takistanud Kuresaare Haiglat kriisi efektiivsel ohjamisel nt algatas Kuresaare Haigla drive-in testimise, mille peale Terviseamet selle alguses ära keelas ja alles siis kui antud trend maailmas populaarsust kogus, muutis Terviseamet oma meelt. Samuti näitas Terviseamet alguses välja näomaskide eitavat suhtumist, alles siis kui WHO oma seisukohta avaliku arvamuse survel maskide nende kandmise osas oma meelt muutis, muutis ka Eesti Terviseamet oma suhtumist - samas on Kuresaare Haigla kriisi algusest saati rääkinud näomaskide kandmise vajalikkusest. Nädalapäevad tagasi Kuressaare Haigla et nad kasutavad covid-infektsiooni ravimisel muuhulgas ka C-vitamiini. Olen kindel et kui minagi oleks raskelt viirusehaige, kaaluksin igat varianti mis mind tervemaks teeb. Samas on Terviseamet näidanud antud meetodisse jäist suhtumist.

Mina arvan et Terviseameti ootamatu otsus hakata transportima viirusehaigeid mandrile, oli nende poolne jõudemonstratsioon Kuresaare Haigla üle. Haigla sõnutsi pole olnud neil puudust personalist, masinatest, medikamentidest ega ka mitte voodikohtadest. Puudub igasugune terve mõistuslik argument haigeid transportide kiirabiautoga mandri haiglatesse.

Terviseamet on näidanud viimaste kuude jooksul, et nad on pigem administreeriv ametkond kui isemõtlev sotsiaalministeeriumi allüksus. Ja samamoodi on nende silmis Kuresaare Haiglat, ainult et antud situatsioonis on Terviseamet käskija rollis.
Katoliku kirikus kehtib subsidiaarsuse põhimõte: iga ülesandega peaks tegelema kõige väiksem üksus kes sellega kompetentselt hakkama saab. Antud juhul on selleks kompetentseks üksuseks Kuresaare Haigla.

Pole aus kui Saaremaa viirusehaiged solgutatakse ühest haiglast teise, seepärast et valgekraed keskuses otsustavad teisiti kui seda teeb kohalik haigla. Ja mis siis saab siis kui mõni patsient kaotab transpordi käigus oma elu? Minu arvates tuleks eriolukorra lõppedes põhjalikult hinnata Terviseameti tööd, ja küsida, kes antud ametkonna viimaste kuude kummaliste otsuste eest vastutab.


(Väljaanne Saarte Hääl pole artiklit seisuga 24.04.2020 avaldanud)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar