kolmapäev, 1. aprill 2020

SOTSIAALMINISTER PEAB VÕTMA POLIITILISE VASTUTUSE




Sotsiaalminister kes on suhtunud maksumaksja rahasse hoolimatult ja riskinud, eeldades et tahmatult, rahva tervisega, peab eriolukorra lõppedes oma ministriameti maha panema.


SOTSIAALMINISTER PEAB VÕTMA POLIITILISE VASTUTUSE
23. jaanuaril tegi Hiina otsuse panna 11 miljoni elanikuga Wuhan'i linn täielikku karantiini: ametlikult oli haigestunud 800 ja surnud 9 inimest. Peagi teatas autoritaarne Rahvavabariik et 60 miljoni elanikuga Hubei provintsis on rakendatud karme meetmeid nakkuse tõkestamiseks; Viirus levis kulutulena: WHO hoiatas 11. veebruaril et COVID-19ks ristitud koraanaviirus on „maailmale tõsine oht“.

20. veebruaril rääkis meie peavoolumeedia P.-Itaaliast kui nakkuskoldest. 25. veebruar saadab Terviseamet välja teate, milles soovitab Põhja-Itaaliast ja Hiinast saabunud eestimaalastel kodus olla. 26. veebruaril teavitas Terviseamet oma kodulehel, et COVID-19 teste tasub teha vaid sümptomite ilmnemisel ja samal päeval kajastab Saarte Hääl paberväljaandes, et Itaalia tippklubi võib Saaremaal mängida kaks mängu.

27. veebruar osales Sotsiaalminister ETV hommikusaates „Terevisioon“, jutuks tuli Eestis tuvastatud esimene koroonaviiruse juhtum: Tegu olevat Eestis alaliselt elava iraanlasega, kes oli eelmisel õhtul bussiga Riiast Tallinna tulnud. Ka Soomes oli tuvastatud juba esimene nakatunud.
29. veebruaril kajastab Saarte Hääl, et vald langetab otsuse rahvusvahelise võrkpalli mängu toimumise osas 2. märtsil. Saaremaa vallavalitsuse kommunikatsiooninõunik V. Kass lausus: „kui inimesed järgivad Eesti perearstide seltsi koostatud kümmet käsku, siis sellega hoitakse viiruse levikut olulisel määral ohjes.“ Kuid ööl vastu 12. märtsi kajastas väljaanne et koraanaviiruse tõid saarele Itaalia võrkpallurid. Ja hetke olukorda me teame.

Kes vastutab?
Vaadates sündmuste käiku, saab väita et Saaremaal toimunu ees vastutab Saaremaa vallavanem M. Kallas (SDE), kes minu arvates mängis saare elanike tervisega nn vene ruletti. Mis saab poliitiku positsioonist, näitab see kuidas toimib kohalik vallavolikogu.

Terviseameti suunal on tõsist kriitikat teinud nii siseminister Helme kui ka eurosaadik Madison, läbi erinevate meediumite. Tuleb välja et Terviseamet on kõik olulise maha maganud ja desinformeerinud meediat. Riigiamet andis avalikkusele mõista, et COVID-19 puhul on tegu tavalise külmetusega, et Eesti on piisavalt valmistunud ja meil jätkub isikukaitsevahendid. Selle asemel et teha otsehanked Aasiast, selle asemel osaleti Euroopa ühises hankes ning veel 20. märtsil teatas Terviseamet ERR-i vahendusel et Eesti ei peaks koraanaviiruse kõiki hõlmavale testimisele vastu, sest ei jätkuks isikukaitsevahendeid.

Minu arvates tuleks viia Terviseametis läbi põhjalik audit, selgitamaks välja kas ametnikkond tegi endast kõik oleneva ja kas teatud sündmustele tulnuks reageerida kiiremini. Nagu nt Saaremaa juhtum, mida ju saanuks ära hoida.
Pärisvastutust kannab ikkagi Sotsiaalminister T. Kiik, kelle haldusalas praegu aktuaalne riigiamet on. Kui asetame loetletud probleemi kõrvale ka asjaolu et riigikontroll järeldas veebruari algul et sotsiaalministeeriumi kaudu eraldati hasartmängumaksust 2019. aastaks kolmele vabaühendusele ligi veerand miljonit eurot seadusevastaselt. Leian et mul kui kodanikul on õigus omada seisukohta, et sotsiaalminister kes on suhtunud maksumaksja rahasse hoolimatult ja riskinud, eeldades et tahmatult, rahva tervisega, peab eriolukorra lõppedes oma ministriameti maha panema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar