kolmapäev, 21. oktoober 2020

KESKERAKONNA VÕIMALUS KAITSTA DEMOKRAATIAT

Nüüd on Keskerakonnal taas võimalus näidata kas nad seisavad demokraatia ja sõnavabaduse kaitsel, või alluvad vanale aga ka kõige lähemale konkurendile – Reformierakonnale, kes on moodustanud koos Sotsiaaldemokraatidega ühise rinde suukorvistada suurem osa eesti keelt kõnelevatest inimestest.

Peale seda kui siseminister Helme oli andnud väljaandele Deutsche Welle intervjuu, ja ajakirjandus Helme venekeelset lauset valesti tiražeeris, andis Riigikogu Reformierakonna saadik aga mida kajastas ka erakond oma Facebooki kontol, sisse „vihakõne kriminaliseerimise eelnõu. Kas Helme libastumise tagajärg või kaua oodatud võimalus keerata ühiskonna väljendusvabaduse kruve kinni?

On naiivne arvata et tegu oli potentsiaalse otsusega: Reformierakond kaitses kiivalt 2018a. ÜRO rändepakti 17. eesmärki, mis soovib kehtestada sellega liitunud riikides ideoloogilise vihakõnekeelu. Ansipi valitsuse ajal 2008a. lepiti Euroopa Liidus kokku et võidelda rassismi ja ksenofoobia ilmingute vastu kriminaalõiguse vahenditega, peavad seadustesse tulema eraldi sätted kriminaalkaristuste kohta avaliku vihakõne eest. Juba tollal, mil ma isegi olin võimuerakonna toetaja, rikkus Euroopa Liit liikmesriikide suveräänsust.

Teades et Kesk- ja Reformierakond jagavad EL parlamendis ühte fraktsiooni, tuleb siiski meeles pidada et 2019a. moodustas Keskerakond laiapõhjalise koalitsiooni EKRE ja Isamaaga, mis andis EKRE valijatele lootuste et meie rahvusriik on kaitstud. Ja leebemate konservatiivide arvates käitus peaminister Ratas tõelise suveräänina, mitte lastes end välisjõududest mõjutada. Ühtlasi lepiti koalitsioonilepingus kokku mitte siduv rahvaküsitlus, et rahvas saaks kaasa rääkida põhiseaduse täiendamisele. Keskerakond seisis juba enne EKRE-t rahvaalgatusõiguse ja presidendi otsevalimiste eest.

Nüüd on Keskerakonnal taas võimalus näidata kas nad seisavad demokraatia ja sõnavabaduse kaitsel, või alluvad vanale aga ka kõige lähemale konkurendile – Reformierakonnale, kes on moodustanud koos Sotsiaaldemokraatidega ühise rinde suukorvistada suurem osa eesti keelt kõnelevatest inimestest. Usun et ei peaminister Ratas ega ka mitte Keskerakonna valija taha võtta vastutust selle eest, et meil võidakse korrata aastat 1934, mil osa ühiskonnast tasalülitati.

Siinkohal tasub meeles pidada, et praegusel koalitsioonil on suured ettevõtmised pooleli: alles sai II samba pensionireform rohelise tule, edasi on vaja minna Estonia huku- ja Danske rahapesu uurimisega ning majandusreformidega mis on juba Eestile edu toonud. Ja seda kõike peaminister Ratase juhtimisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar