esmaspäev, 8. veebruar 2021

KÜSIMUSED SULEV VALDMAALE: KIIU JÄÄTMEJAAM JA LUMEKORISTUS KUUSALUS

„Tegemist on valla (varasema) juhtimise üldise taseme, ametnike kompetentsuse ja poliitilise kultuuri näitajaga. Saab palju paremini,“ lausub Valdmaa.

Eelmise aasta lõpus selgus et Kiiu jäätmejaam on töötanud aastaid loata, mis tingis ka jaama ajutise sulgemise. Vald teeb endast kõik oleneva et anda suuniseid probleemi lahendamiseks, aga..KÜSIMUS: Kes selle jama eest vastutab?

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) paragrahv 42 sätestab, et Volikogu esimees: korraldab volikogu tööd (lõige 1) ja kirjutab alla volikogu poolt vastuvõetud määrustele ja teistele volikogu dokumentidele (lõige 3). Paragrahv 50 sätestab, et vallavanem korraldab vallavalitsuse tööd (lõige 1) ja kirjutab alla vallavalitsuse määrustele, korraldustele ning teistele valitsuse dokumentidele (lõige 2). Kellele teisele sa siis vastutust panna saad? Korraldamisest saavad asjad alguse ja allkiri on seotud vastutusega. Selge on aga see, et töö korraldamine ja alla kirjutamine ei tähenda veel töö enda tegemist.

Kui rääkida Kiiu jäätmejaamaga seotud probleemide värskest üleskerkimisest, siis valla jäätmejaama rajamisega seotud materjalid on leitavad http://vanaveeb.kuusalu.ee/kesk.../jaatmemajandus/jaatmejaam

Saab teada, et 2007. aastal koostas OÜ Fixman Invest eksperthinnangu Kuusalu valla jäätmejaama võimalikest keskkonnamõjudest (http://vanaveeb.kuusalu.ee/veeb/file_storage/2318/203216

), mille kokkuvõttes on soovitus võtta planeeritav ala detailplaneeringu käigus valla omandusse. Firmalt Hendrikson ja Ko telliti järgmisel aastal “Kuusalu valla jäätmejaama asukohavaliku eksperthinnang” (http://vanaveeb.kuusalu.ee/veeb/file_storage/2318/203647

). Hendrikson ja Ko soovitas kolme asukohta - kaks Kuusalu alevikus, üks Kiius. 01.10. 2008 otsusega valis meie valla volikogu Kuusalu valla jäätmejaama asukohaks Kiiu aleviku Tamme kinnistu (http://vanaveeb.kuusalu.ee/veeb/file_storage/2318/203493

). Allakirjutanu vallavolikogu esimees Tõnu Tamm. (Otsust selle kinnistu valla omandisse taotlemise kohta, nagu OÜ Fixman Invest 2007 aastal soovitas, ei ole.) Kõige esimese lingi all olev valla koduleht teatab, et lisainformatsiooni jäätmejaama teemadel saab: Kuusalu Vallavalitsuse keskkonnapeaspetsialist 606 6391, vallaarhitekt Kadi Raudla 606 6379.

Järgnevalt on normaalne, et hinnangute arvesse võtmise ja otsuste täitmisega hakkasid tegelema vallalt palka saanud töötajad ja ametnikud. Mina saan nii aru, järgnenud töö ja tegelemise tagajärjed ongi meil nüüd päevakorral kui probleemid. Kes vastutab? Eks see, kes andis allkirja, mille peale kõik protsessid seadustati ja pihta hakkasid. Vaevalt aga allkirja andnu tänaseks ilmsiks tulnud probleeme ise tekitas. Veebruarikuu vallavolikogu istungil esitati vallavanemale ka arupärimine selles küsimuses. Kui vastne vallavanem küsimustele vastused annab, siis oleks otstarbekas need ka kohalikus ajalehes avaldada.

Ma teen aga selle probleemi toel kokkuvõtte, mida olen erinevatel varasematel näidetel mitmeid kordi teinud: tegemist on valla (varasema) juhtimise üldise taseme, ametnike kompetentsuse ja poliitilise kultuuri näitajaga. Saab palju paremini.

Sel aastal on lumerohke talv; pealinn on hädas lume likvideerimisega, ühed süüdistavad teist. KÜSIMUS: On vald piisavalt ettenägelik olnud, et lumekoristus tiim oma tööga hakkama peaks saama?

Kuna sõidan oma autoga palju ringi. Nii siin kui seal, nii maal kui linnas, siis olen lume rohkuse ja teede puhastamise olukorraga tuttav. Ma ei tahaks selle kogemuse põhjal eriti kellelegi näpunäiteid jagada. Valla eelarvesse on teede hoolduse ja sealhulgas lume koristuse jaoks igal aastal rahad planeeritud. See summa on varasemate aastate kogemuse põhjal pea aasta peale ette tehtav ennustus. Mitte kunagi ei tea ette, kas ja millal lumi maha langeb, kuhu ja kui palju seda ka meie valla piireski tuleb. On loomulik, et kõik elanikud ei ole lume koristamisega ühtviisi rahul. Segadust võib tekitada ka vähene informeeritus selle kohta, kes ja missuguseid teid peab üldse hooldama. On ju riigiteid, kohalikke teid ja erateid. Päris kindlasti on inimestel probleeme. Sel juhul peaks pöörduma vallamajja. Minulgi on paarsada meetrit ainult minu majapidamiseni viivat teed, lisaks õuepealne. Selle rookimine kasvõi kaks korda päevas ja mitmel päeval järjest, nagu nüüd on olnud, ongi ainuüksi minu probleem. Aga suur tee, kuhu välja jõuan, on olnud päris hästi puhastatud.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar