teisipäev, 1. juuni 2021

Legend laste mängust Kivikuningas: tsaar Ivan IV sügavmõtteline käik

Alates 18. sajandist juurutatud (revolutsiooniline) demokraatia on loonud tingimused, kus igaühel on võimalus istuda troonile: tihti on see troon näiline sest tegelikud otsused tehakse ära pankade ja suurorganisatsioonide poolt.

Ajaloofilosoof Einar Laigna räägib Nõmme raadio eetris millest sai alguse laste mäng Kivikuningas:

„Ivan IV teadis et Tema on legitiimne tsaar. Temale kuulub võim ka siis kui Ta füüsiliselt troonil ei istunud. Ivan armastas säärast mängu et punaselt väljakult toodi tsaaripaleesse mõni pradjaaga ehk hulkur ning tsaar asetas ta troonile istuma, andes talle kätte riigivalitsus keppi, õuna ja asetas monomahhi mütsi talle ka veel pähe. Ivan IV tegi talle päev otsa tseremoniaalseid kummardusi terve õukonna juuresolekul; kohtles teda nagu tsaari. Ja hulkur istus troonil ning kujutas ette et ta ehk ongi tsaar.

Uue päeva alguses ehk kell 18.00 võttis Ivan IV pistoda, lõi hulkurile selle rindu ja lasi laiba ära koristada. Mida Ta sellega demonstreeris? Demonstreeris seda et inimene võib troonile istuda, aga ta ei ole tsaar; mitte legitiimne.

Vanast ajast on vene kultuuris mäng: играть в царя. Eestis mängitakse seda mängu nõnda, et lapsed jooksevad võidu kivi otsa otsa ning see kes kivi esimesena vallutab, hüüab: Mina kivikuninas, sina ..labidas!“

Tänapäeva demokraatia on loonud tingimused, kus igaühel on võimalus istuda troonile (ka kirjatüki autor kuulub nende hulka): tihti on see troon näiline sest tegelikud otsused tehakse ära pankade ja suurorganisatsioonide poolt; oleneb millisest riigist me parasjagu räägime. Kumb on siis etem: kas üks legitiimne kuningas/tsaar kes vastutab rahva käekäigu pärast või kamp valitsejaid kes tegelikult ei valitse ega vastuta? Ja muidugi peab antud kuningavõim pärinema jumalalt, sest vastasel korral on tegu despoodiga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar