kolmapäev, 30. juuni 2021

Einar Laigna: Lendvaid lennuaparaate millel tuli taga on, on vanad müüdid täis.

"Või valetame ja toome sündmuse või objekti hilisemasse aega ning üritama seletada kuidas miljonid inimesed köitest tonni raskust kivi sikutasid, et seda omale kohale saada – jamps kõik," räägib ajaloofilosoof Einar Laigna Nõõme raadios 2010a.

Kui Baalbeki rõdu, kuulus megaliit mis on 1100 tonni raske, selle on keegi lõiganud täpselt mäest välja, mis vahenditega? Ära lihvinud täpses mõõdus – mis jõuga? Tänapäeval pole me suutelised tegema selliseid ehitusi, ega lõikama mäest välja selliseid kiviblokke. Antud blokid on nagu painaja ja siis me teemegi nagu see kaelkirjaku mees kes esimest korda seda looma kohtas – eitas nähtut, ja lülitame selle oma ajaloost välja. Või valetame ja toome sündmuse või objekti hilisemasse aega ning üritama seletada kuidas miljonid inimesed köitest tonni raskust kivi sikutasid, et seda omale kohale saada – jamps kõik!

Aga mis köitesse puutub siis müüdid räägivad jumalatest kes istuvad raudtroonidel, muidugi taevas ja sealt olevat alla rippunud köisredel – köisredelit tunti, aga see mis üleval oli? Inimesed ei osanud muud öelda kui raudiste – see oli kõik. Me aga ei tea mis selle raudistme all silmas peeti! Lendvaid lennuaparaate millel tuli taga on, on vanad müüdid täis.

http://www.nommeraadio.ee/wimpy/mambots/wimpy/vimpel3.php?cat=Einar%20Laigna&file=2010-12-28-laigna.mp3

(Foto on illustratiivne) 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar