teisipäev, 3. märts 2020

HOMOÜHINGUTE RIIKLIK RAHASTAMINE TULEB LÕPETADA

Kuna ükski maakonna ajaleht ja Postimees ei pidanud minu kirjutise avaldamist vajalikuks, teen seda siin:
„Minu arvan et antud kodanikuühendused mida Sotsiaalministeerium on rahastanud: ei teeni rahvusliku huvi ja on ristivastupidiselt kahjulikud eestlaste sündimuse probleemile, ning seega tuleb lõpetada nende riiklik rahastamine.“

Riigikontroll tuvastas advokaadibüroo Leadell PILV poolt esitatud pöördumisest, et sotsiaalministeeriumi kaudu eraldati hasartmängumaksust 2019. aastaks Eesti LGBT Ühingule, MTÜ-le Oma Tuba ja Eesti Inimõiguste Keskusele aastatoetused seadusevastaselt. Summad on vastavalt 96 000 eurot, 60 000 eurot ja 92 010 eurot. LGBT Ühingule on alates 2013. aastast antud toetusi üha suuremas mahus koguni 338 526 euro eest.


Juba 2. jaanuaril pöördus SAPTK Vabariigi Valitsuse poole advokaadibüroo LEADELL Pilv poolt koostatud põhjaliku õigusliku analüüsiga, juhtides tähelepanu, et sotsiaalministeeriumi poolt 2019. aastal ligi veerandi miljoni euro ulatuses toetuse eraldamine MTÜ-le Eesti LGBT Ühing, SA-le Eesti Inimõiguste Keskus ja portaali Feministeerium haldavale MTÜ-le Oma Tuba on ühemõtteliselt vastuolus raha eraldamise aluseks oleva hasartmängumaksu seadusega.


Foto: portaal Objektiiv

Peale Riigikontrolli auditit tekkisid mul küsimused: kes võtab sotsiaalministeeriumis antud olukorra eest poliitilise vastutuse ja kuidas lahendab sotsiaalministeerium antud olukorra? Saatsin vastavad küsimused Sotsiaalministeeriumile ja 17. veebruaril vastas mulle sealne kommunikatsioonijuht Oskar lepik nõnda:
Riigikontroll tõi oma tähelepanekutes ja soovitustes välja, et taotlejad on käitunud korrektselt ja raha taotlenud heas usus. Riigilt projektidele toetust saanud ühingutel oli ja on põhjust eeldada, et neile laekuv projektitoetus on välja makstud selleks ette nähtud eelarvesummadest. Riigikontroll tõi ka välja, et riigil on kohustus neid valdkondi toetada. VV seaduse ja Sotsiaalministeeriumi põhimääruse kohaselt kuulub Sotsiaalministeeriumi tegevusvaldkonda muu hulgas võrdse kohtlemise ning naiste ja meeste võrdõiguslikkuse edendamine ja sellealase tegevuse koordineerimine. Vabaühenduste toetamiseks korraldatakse taotlusvoorud, millest saavad osa võtta kõik huvilised. Enne 2019. aastat kinnitas valdkondlikud prioriteedid ja tegi ka vastavad projektide rahastamisotsused Hasartmängumaksu Nõukogu, mis oli sõltumatu organ, kuhu kuulusid ka Riigikogu liikmed – st rahastamisotsused ei ole ainuisikulised. Sotsiaalministeerium leiab, et toetust ei ole saanud sellised projektid, mis üldse ei oleks seaduses paika pandud valdkondade ja ühiskondlike gruppidega seostatavad. Toetuse andmisega seotud osapooled peavad omavahel arutama edasisi samme, kuidas riik neid valdkondi edaspidi toetada saab.“ 

Ideoloogiliste kodanikuühenduste rahastamine tuleb lõpetada
LGBT kajastab oma koduleheküljel tegevusvaldkonnana järgmist: Huvikaitse - seaduseelnõude kommenteerimine ning Teavitustöö - kommunikatsioon ja koolitused inimeste teadlikkuse tõstmiseks ja hoolivuse suurendamiseks Eesti ühiskonnas. Ehk teisisõnu on organisatsioon huvitatud 1) kaasa rääkima seadusloomes 2) propageerima oma maailmavaadet. Me teame et Soomeski on juba seadustatud nn homoabielu, ehk püütakse seadusandluse abil ühiskonnas ümber kujundada perekonna mõistet kuni selleni välja et Soome evangeelne luterlik riigikirik on alates 2019a. Pride-nädala ametlik koostööpartner. Kas me tõesti usume et Eesti homoaktivistidel säärased ambitsioonid puuduvad?
Kuna Eesti on põhiseaduse kohaselt demokraatlik vabariik, ei saa me keelata inimesel olemast avalikult homoseksuaal, tal lasta kuuluda ühingutesse jne, mulle jääb arusaamatuks miks on vaja sääraseid kodanikuühendusi rahastada maksumaksja vahenditest. Kas seksuaalvähemuseks olemine on erivajadus? Ei - vaid see on inimese valik! Ja usun et antud raha saab ka sihtotstarbekamalt kasutada, nt toetada heategevuseks Jõulutunneli projekti.

Minu arvan et antud kodanikuühendused mida Sotsiaalministeerium on rahastanud: ei teeni rahvusliku huvi ja on ristivastupidiselt kahjulikud eestlaste sündimuse probleemile, ning seega tuleb lõpetada nende riiklik rahastamine.

1 kommentaar:

  1. Arvestades praegust olukorda on see rahastamine SIGADUS KUUBIS.

    VastaKustuta