pühapäev, 29. märts 2020

UUE RAJATAVA ÕLITEHASE POOLT



Kõrvutada 2 miljardi suurune valitsuse poolne riigiabi esimene pakett 125 miljonit maksma mineva õlitehasega, väita et valitsus loobib tehase rajamisega maksuraha tuulde, on vasakideoloogiline baashoiak. Meeles tuleb pidada ka seda, et nii kriisipakett kui ka uus õlitehas on rahvuslikud investeeringud.

26. märtsil andis valitsus rahandusminister Helmele volitused Eesti Energia omakapitali suurendamiseks rahalise sissemaksena 125 miljoni euro ulatuses. Uus õlitehas Enefit280 on plaanis rajada Narva lähedale Auveresse. Õlitehase rajamisel saab tööd 1000 ja pluss inimest, pärast käivitamist loob tehas kokku ligikaudu 500 otsest/kaudset töökohta.

Väljaanne Äripäev avaldas 28. märtsil 13. noorteorganisatsiooni protestikirja: nendest 4 avaldusega liitunud rühma olid vasakpoolsete erakondade noorteühendused. Avalduses andis kõlapinda nn kliimaneutraalsuse saavutamine 2050. aastaks ja Pariisi kliimaleppe täitmine, millega Eesti eelmise valitsuse ajal liitus. https://arileht.delfi.ee/news/uudised/noorteuhendused-moistavad-valitsuse-125-miljonilise-rahasusti-eesti-energia-olitehasesse-hukka-peatage-see?id=89386619

29. märtsil selgitasid valitsuse ministrid isa ja poeg Helmed oma erakonna raadiosaates https://uueduudised.ee/saated/raagime-asjast/raagime-asjast-29-03-2020-mart-ja-martin-helme-avameelselt-ja-keerutamata-koroonakriisist-ja-selle-ohjeldamisest/ õlitehase rajamise otsust nõnda, et see on Eestile eluliselt vajalik eriti nüüd kui  meie riik on uues globaalses olukorras ning ka piirkondlikus plaanis on õige luua Ida-Virumaale produktiivseid töökohti.

Rahandusminister andis mõista et Eesti sarnaneb naftariigile: „Suurusjärgus 450 miljonit on eksporditulu põlevkiviõli pealt ja maksutulu kogu selle sektori pealt on u 120 miljonit eurot. Kui me kahekordistame seda, siis see on Eesti SKP-le ja turule hüpe.“ Helme teadis prognoosida et nafta hind maailmaturul ei jää püsivalt nii madalaks nagu hetkel ja oskas ütelda et ehitamine on järgnevatel aastatel oluliselt odavam kui veel paar kuud tagasi. „Praegu on õige aeg kõiki neid suuri riiklike investeeringuid teha: me saame luua oma majandusele tugeva baasi alla, selleks ajaks kui tuleb tagasi kasv ja normaalne majanduse toimine,“ teadis minister raadioeetris lisada.

EKRE RK-valimisprogrammi üks eesmärk oli muuta Eesti kõige odavama energiaga riigiks meie piirkonnas; riikliku ehitusprogrammi raames.

KÕRVUTADA 2 miljardi suurune valitsuse poolne riigiabi esimene pakett https://www.err.ee/1066479/riigiabi-esimene-pakett-laheb-maksma-2-miljardit-eurot-selle-jargnevad-abimeetmed 125 miljonit maksma mineva õlitehasega, väita et valitsus loobib tehase rajamisega maksuraha kriisi ajal tuulde, on ideoloogiline baashoiak – nii ma sellest aru saan. Meeles tuleb pidada ka seda, et nii kriisipakett kui ka uus õlitehas on rahvuslikud investeeringud.

Vaadeldes nn püramiidi kõiki külgi, näeme kui kahjulik või kasulik mingi otsus meie riigile on

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar