laupäev, 13. august 2022

POLIITLINE KARTELL SOOVIB LÕIGATA TAAS POLIITILIST PROFIITI

Vaadates mis tants käib Narva tanki ümber, tuletab see meelde 2007. aasta aprillimässu lugu. Justnimelt sellest kirjutan ma ka varsti ilmuvas teoses, kuid selle vahega, et aprillimässust kirjutamise ajal polnud narva tanki saaga veel käimas, ja nüüd on raamat toimetamise faasis. Aga küll teadlik lugeja oskab ise suurt pilti vaadata.

Aprillimässust kirjutasin seetõttu, et olin tollal sündmuste telepildis jälgija ning üks nendest kes langes propaganda ohvriks - esimene peatükk minu raamatust annab ülevaate sellest, mismoodi ma nö mudamülkast välja roomasin, ehk mismoodi sai minust kui küllapki ullikesest Reformierakonna fännist, teadlik EKRE inimene. 

Kuu aega on meedia vahutanud Narva tankist, justkui meelega kruvinud ühiskonnas pingeid ülesse. Tekivad küsimused: miks seisab või seisavad punamonumendid ikka veel avalikus kohas? Miks peab kampaaniat tanki teisaldamiseks tegema nüüd, mil valimisteni on jäänud pool aastat?

Esimese küsimuse vastuseks saab spekuleerida ja vähem-rohkem on see tõsi: punamonumendid jäeti kas saamatusest või lausa tahtlikult avalikesse kohtadesse eksponeerimiseks, et hiljem oleks võimalik ühiskonnas pingeid kruvida; üks ei välista teist, kuid selle tulemusel oleme olukorras, kus me praegu olema. 

Mina näen siin vaid kahte võimalust: a) tank tuleb teisaldada ruttu või õigemini tulnuks seda juba praeguseks teha b) tanki teisaldamine tuleb jätta aega, mil parlamendi valimised on juba möödas. Igasugune kampaania tegemine, tähtsatelt teemadelt tähelepanu kõrvalejuhtimine ning poliitilise profiidi lõikamine, on sigadus.

Kuidas teisaldati Lihula ausammas mis oli pühendatud eesti meestele kes sõdisid Eesti vabaduse eest II ilmasõjas? Üleöö, mingitki kampaaniat tegemata, lihtsalt võeti kätte ning tehti ära. Aga punamonumendi ümber käib tants. Muidugi saab inimene aru, et Lihula ausamba teisaldamine poleks kogunud laia toetust, vastupidi, Kanal2-es alustanud Reporter sai oma tegutsemise kolmandal päeval reportaaži sellest, kui äge vastuseis ausamba teisaldamisele oli. Punamonumentide teisaldamist toetab ilmselt lai elanikkond, kuid selle kaasabil on võimalik kruvida ühiskonnas pinget.

Ega soovigi väga palju siin kommenteerida: soovin lõpetada positiivselt. 2. septembril püstitatakse Lihulasse SAPTK eestvedamisel ning annetajate rahalisel toel, Tiit Madissonile ausammas ning portaal Uued uudised teatab, et samal päeval on plaan avada ka samas kohas, teisaldatud Lihula ausamba koopia: https://uueduudised.ee/uudis/eesti/ajaaken-on-avatud-ekre-toob-lihula-samba-tagasi/

Mul on plaan minna Lihulasse: elame näeme!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar