teisipäev, 23. august 2022

Minu mõtted kriitikast mida tegi reformierakondlane lasteaia kohatasu kaotamise teemal

Reformierakond muretseb riigieelarve tulu pärast, EKRE muretseb inimeste heaolu pärast ning näeb konservatiivses sotsiaalpoliitikas suuremat tulu kui see, mis saavutatakse riigieelarve tasakaaluga. Kuusalu valla puhul ei saa rääkida eelarve miinusestgi mitte.

Augustikuisel Kuusalu vallavolikogu istungil võeti vastu eelnõu, mis vabastab lapsevanemad lasteaia kohatasu maksmise kohustusest. Senini oli lastevanemate osalustasu lasteaedades 36 eurot: 23 eurot moodustas kohatasu ja 13 eurot õppetasu. EKRE nimekirja valimislubaduse tõttu kaob alates 1. septembrist kohatasu, tingimusel et vähemalt üks lapsevanem on kantud valla elanike registrisse.

Opositsioonis olev reformierakondlasest volinik Maarja Metstak kritiseeris küsimuse raames antud eelnõud, et kuigi vähendatakse kohatasu siis suurendatakse õppevahendite maksumust: „Lisaks tuleb arvestada seda et lasteaialaps (sh) kahe vanema sissekirjutusega on vallale majanduslikult koormav mitte tulus. Kui me tänu sellele eelnõule saame lastevanemad valda sisse kirjutatama, kaob ära 5400 eurot lapse pealt kus tema lasteaia kulu on kinni makstud teise kohaliku omavalitsuse poolt ja samal ajal tekib meil täiendavat kulu selle ühe lapsevanema pealt.. (küsimus jätkus)“.

Esiteks ei vähendata kohatasu vaid kaotatakse selle kohustus lapsevanemale. Teiseks, Metstak tõi kriitikas ka välja et eelnõus ei mainita et õppevahendid lähevad kallimaks, kuid esmalt tuleb tähele panna et eelnõu mõte seisnes eelkõige lasteaia kohatasu kadumises, kuid mis peamine – õppevahendite hinnad tõusevad, sest Eesti on Kaja Kallase juhtimisel saavutanud euroala kõrgeima inflatsiooni, paistes silma ka terves maailmas. Teha kriitikat selle pinnalt et ühe käega annate ning teise käega võtate, on demagoogia – ja isegi kui õppevahendite tasu veidi suureneb – jääb 23 eurot rohkem ühes kuus lapsevanemale kätte, kui varem; seda olukorras, kus aastaga on piltlikult öeldes 100-st eurost järele jäänud 77 eurot.

Kolmandaks, tuleb tähele panna Metstaki tõdemust et lasteaialaps (sh) kahe vanema sissekirjutusega on vallale majanduslikult koormav mitte tulus. Jah! Puhtalt faktiliselt on see korrektne, sama korrektne et nt siin baseeruvad USA väed on võõrväed suveräänse riigi pinnal. Metstaki tõdemusest paistab välja üldine reformierakondlik hoiak, et inimene on eelarve jaoks mitte vastupidi. Reformierakond muretseb tulu pärast, EKRE muretseb inimeste heaolu pärast ning näeb konservatiivses sotsiaalpoliitikas suuremat tulu kui see, mis saavutatakse eelarve tasakaaluga. Kui me vaatame vallaeelarvet, on vallale saamata jääv tulu väike, kuid kasu pikemas perspektiivis suur. Kõlab mustvalgelt? Aga nii see juba on.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar