kolmapäev, 9. august 2023

PRESSITEADE: Tallinn keeldus maamärgist vapsidele

 

Aeg on andnud mulle inspiratsiooni selles osas milline see väiksemõõtmeline monument tulema peab ning leidnud reaalse koha kuhu see monument püstitada, organisatsiooni kellega me seda teeme ja skulptori kes töö valmis teeb

Kirjutasin ja saatsin välja pressiteate selle kohta, et Tallinn keeldus loa andmisest, püstitamaks vapsidele mälestuskivi linna maale.

"Olen viimased 2 kuud püüdnud saada Tallinna linna nõusse, et Vabaduse väljakule püstitada mälestuskivi eesti vabadussõjalastele liikumisele. Võib-olla naiivne, ent koha valikuna lähtusin ma selle koha olulisusest ja nähtavusest linnaruumis, ning sellestki et erinevalt Riigikogu kõrval olevast Kuberneri aiast mida haldab sisuliselt vabariigi valitsus, saaksime ehk Tallinaga kokkuleppele, kui mitte Vabaduse väljaku osas, siis ehk mõne muu linnale kuuluva maatüki osas.

Vabadussõjalaste teemaga olen kursis ajast mil riigikogu üleeelmises koosseisus oli toetusrühm vapside rehabiliteerimise toetuseks, ajast mil Artur Sirgule loodud mälestusselts tegeles poliitikule mälestusmärgi püstitamisega ning ajast mil minuni jõudis teadmine otsedemokraatiast. Mina olen jõudnud selgusele, et 1940. aasta juunipööre sai võimalikuks tänu 1934. aasta riigipöördele - vabadussõjalaste ja otsedemokraatia vahele ei saa tõmmata võrdlusmärki nii nagu tänane otsedemokraatia pooldav liikumine ei aja veel vabadussõjalaste asja, kuid vapsid olid kahtlemata poliitiline intriig mille tulemusel demokraatia 1934. aastal likvideeriti. Selle tõttu vaigistati rahvas nende endi vaiki oleku kaasabil ning loodi ettekujutus et meid juhib kõikvõimas president Päts. Me peame mõistma et tegu oli samasuguse tragöödiaga nagu seda oli Estonia kahtlane uppumine, ehk veelgi tõsisem tragöödia.

Tallinna linn aga oma maale mälestuskivi püstitada ei luba. Nemad leiavad et kuju püstitamine linnaruumi vajab laiemat ühiskondliku arutelu ning püstitamisest keeldumine aitab vältida provotseerivaid tegevusi tulevikus. Mina leian et kuju püstitamine ise annabki selle ühiskondliku arutelu võimaluse - mis aga puudutab provotseerivaid tegevusi, siis praegusel ajal pole enam vahet kas on kuju vapsidele või mitte, rahvuslasi aga ka liberaale sunnitakse lähimal ajal veelgi enam vait olema kuna valitsuskoalitsioon surub ideoloogilist vaenukõne seadust ühiskonnale peale. Meie, rahvuslaste asi on ajada õiget asja ning seda me teemegi. Tuleb tunnistada, et päris viisakalt.

Leian et juba eitava vastuse saamine aitab kaasa arengutele püstitada ikkagi mälestuskivi vabadussõjalastele. Veelgi enam. Aeg on andnud mulle inspiratsiooni selles osas milline see väiksemõõtmeline monument tulema peab ning leidnud reaalse koha kuhu see monument püstitada, organisatsiooni kellega me seda teeme ja skulptori kes töö valmis teeb.

Elame ja näeme!"




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar