neljapäev, 28. september 2023

Vaenukõne kontseptsioon pärineb Nõukogude Liidust

Eilsel piketil Toompea lossi ees mainis Varro Vooglaid et II ilmasõja järel kui alustati ÜRO inimõiguste ülddeklaratsiooni teksti koostamist (1946-48) ning alustati meelsusvabaduse küsimust - siis oli Nõukogude Liit see kes nõudis et sõnavabadusega ei saa olla kaetud vaenu õhutamine.

Mulle tuli see tuttav ette. 2021. aasta sügisel kaitsesin riigikogu komisjonis petitsiooni mis peataks Meediateenuste seaduse muutmise eelnõu ning sh viitasin asjaolule:

"Vihavaenukõne kontseptsioon pärineb Nõukogude Liidust, Stalini ajast. Nõukogude riik püüdis seda kontseptsiooni sisse suruda ÜRO inimõiguste ülddeklaratsiooni, et nullida ära sõnavabaduse põhimõte -  Stalini ajal see ei õnnestunud. 1966. aastal aga, kui võimul oli Brežnev, õnnestus see sisse suruda ÜRO kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvahelise pakt. Sõnavabaduse piiramine vihakõne alusel polnud mõeldud vähemuste vabastamiseks, nagu väidavad paljud kaasaja inimõiguslased, vaid demokraatide ohjeldamiseks."

 
"Ei ole õige öelda, et rassilise, rahvusliku või usulise vaenu õhutamise keelamine kujutab endast ajakirjandusvabaduse või sõnavabaduse rikkumist... Ajakirjandusvabadust ja sõnavabadust ei või kasutada ettekäändena niisuguste vaadete levitamiseks, mis mürgitavad avalikku arvamust."
– Aleksandr Bogomolov, Nõukogude Liidu esindaja Inimõiguste Ülddeklaratsiooni ettevalmistanud Inimõiguste Komisjonis (1947)

 

Foto: Varro Vooglaid / avalik FB

Siinkohal tuleb mõista mis on õigusriik. Ka minagi olen alles hiljuti selle endale selgeks mõelnud: õigusriik on sh see kui karistusseadustikus on karistused kindlalt määratletud, et neid rakendatakse kõikidele süüdlastele ühtemoodi ning võimu omavad inimesed ei saa oma suva järgi otsustada keda ja mille eest karistada peab. Vaenukõne laiendamine on just see mis annab tugevamale õiguse nõrgemat ruineerida, teda poliitiliselt taga kiusata - juba ainuükski protsess ise ongi karistus ja me teame, et seda on tehtud ning tehakse ka edasi, kui vastavad võimalused võimuritele luuakse.

Vaenukõne kontseptsioon kui fašistlik element tuleb visata ajaloo prügikasti ning taastada Antiik-Kreekast pärit sõnavabaduse põhimõte. Ei midagi uut siin päikese all!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar