neljapäev, 25. aprill 2024

Valeprohvet e-valimisi tühistamas

Foto: Google.ee
Kes on see salapärane Poola advokaat keda Calamus nii innukalt varjab. Ja vähe sellest: Calamus oli end hr Kwasniewskile esitlenud kui mõjukat Trumpi meeskonna liiget. Jurist oli sellepeale võtnud ühendust tuttava Trumpi meeskonna liikmega ning selgus, et Trumpi meeskonnas Calamust ei tunta. Eurosaadik Madison võttis hiljutisel rahvakohtumisel, küsimuste voorus, teema kokku sõnaga: "kurb". Ja täna näeme Calamust kandideerimas üksikkandidaadina. Intelligentne inimene peaks mõistma et see plaan oli mehel juba pikemat aega, ta ei hooli e-valimiste tühistamisest vaid jätab e-valimiste vastastest ohmukarja mulje.

Peale viimaseid RK-valimisi asutati MTÜ Konservatiivne Eesti; peagi asuti tegelema e-valimiste teemaga: eesmärgiks koguda 100 tuhat eurot, et siis e-valimised rahvusvahelisel tasandil tühistada. MTÜ asutajad olid EKRE liikmed: erakonna volikogu esimees Mart Kallas, juhatuse liige Jaak Valge ning USA osakonna esimees Mike Calamus. Selleks ajaks oli Calamus erakonna vahenditest üles ehitanud portaali Eestieest.com, alustanud oma jutusaatega ning kaasanud portaali töösse veel mõne aktivisti. Calamus oli RK-valimistel kandideerides end esitlenud kui "Eesti Trump" ning lubanud hakata riigikogus tööle ilma rahata. Seda kõike EKRE egiidi all. 2024a. märtsis avati FB küsitlus: Calamus on pälvinud arvamusliidrite edetabelis 508 toetushäält, jäädes alla vaid Helmele ja Vooglaidile. Sama aasta veebruaris esines Calamus oma jutusaates avaldusega, mille mina ristin Eesti "makartismi" sünniks. 

Alustuseks andis mees mõista et Eesti poolt saadetakse talle ähvardusi, siis lahkus ta EKRE-st, öeldes et ainus inimene kes temaga 2 nädala jooksul kontakteerunus, on EKRE aseesimees Madison. Eurosaadikust pidavat Calamus lugu, küll aga hakkas järgnevate nädalate jooksul tuld ja tõrva saama EKRE esimees Helme. Appi võeti vasakliberaalide sõnapruuk, öeldes et erakonna Peakontorist tulevad käsud Facebookis trollida ning uusi süüdistusi EKRE suunal tuli intensiivselt iga päev. Enda jutu usutavaks tegemiseks, lükkas Calamus ümber paar EKRE inimeste liialdust: nimelt ei saavat tema üldse MTÜ rahadele ligi ning summa mis annetustest kogutud, on USA mõistes peenraha. Avatud meele ja kriitiliselt mõtlev keskmine EKRE liige oli äraoodaval seisukohal, tema saated levisid jätkuvalt EKRE FB gruppides ning minagi püüdsin olla mõlemat poolt lepitav. Kuid üha enam näis, et mees ajab oma isikliku agendat - eesmärgiks pole mitte e-valmiste tühistamine, ega ka mitte MTÜ vahendid vaid midagi magusamat - võim!

Calamuse vastu võttis sõna tema jutusaates varem osalenud IT-ekspert K.O.Rääk, kes on öelnud et lihtsam on lugeda üles mehe õiged väited, kui valeväiteid. EKRE esimees vastas e-valimiste küsimuste kohta saates "Fookus", öeldes et pärast seda kui Calamuselt päriti konkreetse plaani kohta e-valimised tühistada, lõpetas too ise igasuguse suhtluse. Huvitav on asjaolu et Calamus jagades antud saadet kus Helme esines - sama õhtu hakkas FB-s levima otseülekanne Helme rahvakohtumisest Paides, kus tipppoliitik samuti pidi vastama Calamusega seotud küsimusele - ning alles 5 päeva hiljem tuleb Calamus välja ründava avaldusega, et Helme valetab. Aga miks sa Mike kohe seda ei öelnud? Alles siis kui tõde, FB- levima hakkas ja rahvas hakkas mõistma mis toimub, pidid sa uue süüdistuse laviiniga lagedale tulema.
 
Calamusel oli veel üks trump varukas: Ehk annab oma agendat edendada portaal Objektiivi ja Varro Vooglaidi abil. Paraku osutus Calamuse esinemine saates "Fookus" fiaskoks. Esiteks teatas saatejuht M. Järvi FB-s, et Calamus oli peale saadet süüdistanud teda teravate küsimuste esitamises ning Vooglaid tegi saatest videokokkuvõtte, milles iga inimene saab tänaseni veenduda, et mees ajab jama. Ja vähe sellest, Calamus hakkas vahele jääma konkreetsete valefaktide esitamisega: küll olevat üks EKRE Tartu linna volinik koguni volikogu esimees ning nurjanud oma positsiooni tõttu rahvakohtumise. Valeks osutus see et Veneetsia Komisjoni poole saab pöörduda ka riigikogu fraktsioon üksikult ning et Calamus, kohtudes Poolas Instituudi Ordo Iuris esindajatega, olevat rääkinud e-valimiste lõpetamisest. Varro Vooglaid kes alles hiljuti väisas Budapestis konservatiivide konverentsi, teatab oma FB kasutajal, et tema Ordo Iurise instituudi advokaat J. Kwasniewski on talle varasemast ajast tuttav ning põgusa vestluse käigus kinnitas poolakast jurist, et kohtudes M. Calamusega ei arutatud Euroopa Kohtusse pöördumist, ega üldse e-valimsite temaatikat. Tekib küsimus, kes on see salapärane Poola advokaat keda Calamus nii innukalt varjab. Ja vähe sellest: Calamus oli end hr Kwasniewskile esitlenud kui mõjukat Trumpi meeskonna liiget. Jurist oli sellepeale võtnud ühendust tuttava Trumpi meeskonna liikmega ning selgus, et Trumpi meeskonnas Calamust ei tunta.

Calamuse jutt hakkas ka ajas muutuma: kord olevat EKRE esimees väidetavalt öelnud et e-valimissüsteemi tirimine rahvusvahelise palge ette kahjustab Eesti mainet, hiljem aga väitis mees, et mitte ainuski EKRE juht polevat temaga üldse rääkinud. Kas sa mitte varem ei pannud püsti süüdistust et M. Helme takistavat "sinu" üritust ning lausa kiitnud J. Madisoni huvi tundmise pärast?

Teadaolevalt pole Calamus kordagi vabandanud oma valeväidete pärast, küll aga on mees kogunud endale  toetajaid, kes jätkavad Facebook'is meelevaldselt tegevust. Kurb on näha et mõni aktivist kes on varem rääkinud, et kui tähtis on näha läbi peavoolumeedia valedest, on nüüd ise haaratud Calamuse valeprohvetlusest. Ka ei toonud pööret Calamuse rahvakohtumine Pärnus või peaks mingi eriline paljastus ning konkreetne plaan avaldatama saates "Kuuuurija", sest mees väitis aprilli keskel et tema räägib oma loo ka Katrin Lustile. Mh meeldib Calamusele toonitada et tema esineb "üleriigilises" saates, justkui oleks üleriigiline midagi erilist; teades et konservatiivid teevad enamjaolt oma saateid nagunii internetis.

Eurosaadik Madison võttis hiljutisel rahvakohtumisel, küsimuste voorus, teema kokku sõnaga: "kurb". Ja täna näeme Calamust kandideerimas üksikkandidaadina. Intelligentne inimene peaks mõistma et see plaan oli mehel juba pikemat aega, ta ei hooli e-valimiste tühistamisest vaid jätab e-valimiste vastastest ohmukarja mulje. Nüüd peab valija andma hinnangu Calamuse tegevusele. Make Estonia great again!

Saadetud väljaandele "Wõrumaa Teataja", "Tartu Postimees", "Sakala", "Lõunaeestlane" ja "Lääne elu" 25. aprill 2024

Intervjueerimas erakonna KOOS aktivisti


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar