esmaspäev, 15. märts 2021

ESTEETILINE VS KOLE ARHITEKTUUR

Ehk on sinus säilinud inimesele loomupärane, arhailine peenmaitsemeel!

Paljud meist pole ilmselt mõtelnud sügavuti, miks nõukogudeaegne arhitektuur erineb nt keskaja arhitektuurist: katoliiklike sakslaste poolt ehitatud Tallinna vanalinn versus erinevad kolhoosihooned, viimased ei hiilga just oma esteetilise välimusega.

Millist vaimsust kannab inimene kes projekteerib ristküliku kujuga betoonlamaka, mis riivab tundliku silma ja masendab peenemaitsemeelega inimest. Vastus peitub selles, et sovetiaja ideoloogia kandis endas ateistliku, jumalat eitavat mentaalsust – sellest ka arhitektuur, mis hoolib vaid hoone praktilisest funktsioonist.

Kui 13. sajandil suudeti hoolimata katkust, näljast ja vähesest rahvaarvust ehitada hingematvaid ja ajale vastupidavaid ehitisi, siis tänase läänemaailma tipptase on ruttu püsti pandud kaubandushooned; isegi erinevate protestantsektide pühamud ei hiilga just oma sakraaltüübiga.

See millist vaimsust kannab endas ühiskond, paistab välja nii arhitektuuris, inimeste riidemoes. Ära siis imesta, miks mõni hoone või mood on inetu, sulle südames vastuvõetamatu – ehk on sinus säilinud inimesele loomupärane, arhailine maitsemeel!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar