neljapäev, 11. märts 2021

Teatud seltskond annab igipõlistele mõistetele vastupidise tähenduse

Kurjus on nagu varas: ta ei loo endale uut tööriista vaid varastab selle õilsalt naabrilt, ehitades endale samasuguse hoone nagu naabril, aga kasutab hoonet hoopis kurjemal eesmärgil kui naaber.

Ajaloofilosoof Einar Laigna mainis 2012. aasta Pereraadio saates, teemaks nõiduse ajaloolised juured, 13. sajandi kirikuisa Aquino Thomase tuntuimat teost Summa Theologiae (eesti k. Teoloogiline Summa), ning tegi selle põhjal kommentaari: „Kurjus formeerub kiriku eeskujul teoreetiliselt põhjendatud korras ja nõuab eluõigust - kurjus on hierarhiline korraldatud, institutsionaliseeritud. See mütoloogia muutus folklooriks ja paljunes ning levis juba folkloori seaduste järele. Need on omapärased seadused ühiskonnas kus tegelikult ühiskondlik teadus toimibki. Saatan on jumala ahv: ta formeerib oma riiki kiriku eeskujul - saatan on loomevõimetu, kuid ta on kopeerija, maha kirjutaja ja asja vastupidiseks muutja.

Kas te pole märganud et teatud seltskond on andnud igipõlistele mõistetele vaat et vastupidise tähenduse? – ei, ma ei pea silmas rahvuslasi, vaid vasakpoolseid keda tuntakse tänapäeval liberaalide nime all. Kuidas on lood Vikerkaare, Perekonna ja või Kirikuga?

Kui ma otsustaks homme kanda Vikerkaare sümboolikaga särki, siis vaadatakse mind tõenäoliselt kahtlasel pilgul. Vana Testamendi tekstis (Moosese esimene raamat) kui veel keskaja kultuuris sümboliseerib Vikerkaar ei midagi muud kui Rahu. Paraku on aga seksuaalvähemused kaaperdanud Vikerkaare ja muutnud selle tähenduse vastupidiseks – sõja sümboliks normaalsuse vastu.

Mõiste Perekond mis on meie kultuuri ajaloos tähendanud seda mis ta objektiivselt alati on – on vasakpoolsete poolt kaaperdatud, seda püütakse igast küljest moonutada ja moonutusele anda legaalsus. Ehk nii nagu Vikerkaar – ei looda midagi uut, vaid võetakse vähem või rohkem püha mõiste ning antakse sellele vaat et vastupidine tähendus.

20. sajandil andis rahvussotsid Svastikale oma tähenduse, maffiagrupeering kasutab mõistet Ristiisa jne. Eks ole Katoliku kiriku nn pedofiiliaskandaalid ka midagi sarnast – rüvedad mehed töötavad Euroopa tsivilisatsiooni rajanud võimsas institutsioonis ning alandavad füüsiliselt teismelisi poisslapsi. Meedia hüsteeria on suunatud pigem hukka mõistma Katoliku kirikut, aga mitte homoseksuaale kes oma hälbeid laste peal välja elavad. Kumb on siis nö saatanast – kas religioon või end religiooni taha peitvad, religiooni lagastavad kurjategijad? Mõtlemise koht! Ja kas me peaks antud näite kontekstis hukka mõistma Katoliku kiriku kui sellise, või hoopis pederastia?

Kurjus on nagu varas: ta ei loo endale uut tööriista vaid varastab selle naabrilt, ehitades endale samasuguse hoone nagu naabril, aga kasutab hoonet hoopis teistsugusel eesmärgil kui naaber.

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar