teisipäev, 16. märts 2021

Teoloog Einar Laigna raadiosaates: Inimene on endale kuningaks

„Kuningavalitsus on see, et inimene valitseb oma emotsioone ja saab ruttu võimu kätte nende üle; kõik füsioloogilised ja emotsionaalsed protsessid temas on mõistuse ja hinge kuningavalitsuse all,“ teab teoloog Einar Laigna raadiosaates kõnelda.

Kuningavalitsus on see et me allutame kõik mõistusest allpoololevale teadmisele, tahte läbi, valitseme neid. Kui tänapäeva inimene saab vabadusest niipidi aru, et ükskõik kus mul mingi füüsiline vajadus peale tuleb, siis laskem aga tulla. Ei mingit häbi ega au, mul õigus ja vabadus – see on anarhia ühiskonnas.

Nt kui kuningavalitsus tähendab seda et inimene ütleb iseendale „Sa tahad palju süüa, aga see pole hea ega õige, sa saad nii palju süüa nagu vaja on“. Kes valitseb - kas söögiisu või mõistus ja teadmine? Selles ongi põhivahe, et kui tänapäeva inimese põhiarusaam mida propageeritakse, on kõikide tungide-emotsioonide ning füüsiliste ihade talitsematu valitsus.

Kuningavalitsus on see, et inimene valitseb kõiki oma emotsioone, püüab valitseda, ega me suuda alati, aga püüab. Ja saab ruttu võimu kätte nende üle. Et kõik füsioloogilised ja emotsionaalsed protsessid temas on mõistuse ja hinge kuningavalitsuse all. Ja see toimub siis kui Kristus on sinu kuningas, ja Kristus on kuningas kosmilises mõttes. Mäletate mis me lugesime pühakirjast: Temale alluvad kõik, nii taevas kui maa peal – see on objektiivne valitsus.

((Lõik 2014a. Pereraadio saatest, teemaks „Kristus kuningas“. Esineja ajaloofilosoof ja teoloog Einar Laigna)

LISA: (alustasin refereerimist kogemata valest saatest, aga saagu siis järgnev saatelõik ka kajastatud, sest me ei tea kunagi miks mõni eksimus tulevikus kasuks tuleb. Vabandage mind.)

Meieisapalves oli enne mitte „sinu riik tulgu“ vaid „sinu kuningriik tulgu“. Ainuke kristlik riik, poliitiline süsteem on kuningriik. Kuningas pole despoot ega türann – kuningas on ise alluv, ta allub Jumalale. Ja teostab kuningavõimu ühiskonnas, ehk teisisõnu: ta on vastutav Jumala ees ja selleläbi vastutav ka oma riigi ja rahva ees. Kuningriigis peab kuningas esindama jumalikkust, sellega on ta ka eeskuju oma rahvale.

Kuningriigi rahvad on alati teistsugused kui vabariigi rahvad – sõna vabariik ise algas Prantsuse revolutsioonis, ja mida ta tähendas? Ta tähendas seda et riik kuulutas end täielikult sõltumatuks ja lahti kirikust. Kui kirik on riigist lahutatud, siis riik on keha ja kirik on hing – kui kehast on lahutatud hing, millega on siis tegemist? Kas laiba või koomas oleva olendiga? Tänapäeval öeldakse et pangad on vereringe  - ilus, aga koomas inimesel on ka vereringe! Inimest võib koomaolekus aastaid hoida, ta on bioloogiliselt veel elus, vereringe töötab, aga ta ei näe ega kuule, ta ei taipa midagi, ta ei ole kontaktne – aga vereringe töötab. Mis siis veel vaja on?

(Lõik 2014a. Pereraadio saatest, teemaks „Jeesuse teine tulemine“. Esineja ajaloofilosoof ja teoloog Einar Laigna)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar