neljapäev, 14. juuli 2022

KELLEGI „MINU OMA“ EI TÄHENDA VEEL TEMA OMAMIST, VAID..

Foto: Postimees Naine / Google.ee

On avaldatud seisukoht, et tänapäeval käib armastus rahakoti kaudu - aga mis armastusest me siin räägime. Kas enda peenrahaks tegemine või selle peenraha kulutamine, on armastuse akt?Kasutades oma paarilise puhul sõna „minu“, ei tähenda et sa omad teda kui objekti, vaid sa kannad vastutust selle paarisuhte ees, mõlemad kannavad võrdväärset vastutust.

On avaldatud seisukoht, et keegi ei saa olla (päriselt)kellegi oma ning üks paarisuhte osapool ei saa keelata teisel leidmast omale seltsiline, kellega mõnusasti aega veeta. Kõik on põhimõtteliselt õige, kuid siin tuleb vaadelda omamise erinevat tähendust, küsida millel rajaneb paarisuhe ning kuhu kaob vastutuse ja pühendumise printsiip?

Mõiste „minu oma“ võib kanda endas äärmiselt egoistliku tähendust, kuid see võib ka tähendada vastutuse kandmist ning kangelasliku eneseohverdamise printsiipi. Tänapäeval on need mõisted peapeale pööratud – vastutuse võtmine ning pühendumine on ristitud egoismiks kuid loobumine pingutamisest kvaliteetse paarissuhte nimel ning liiderdamine tähendab tingimata vabadust ning teise inimesega arvestamist, sest pole aus kui sa teist inimest enda külge seod.

On avaldatud seisukohta, et inimene võib olla suhtes enam kui ühe paarilisega ning kui see on põhipaarilisega kokkulepitud, siis polevatki see petmine. Põhimõtteliselt on see õige, ent siin tasub küsida, mis on selle inimese hinnaks kes mitut paarilist peab, või kui väärtuslikuks peab see põhipaariline oma kaaspaarilist?

On selge et inimene, eriti kui tegu on meesterahvaga ja ta lepib olukorraga et tema paariline peab veel lisakaaslast, siis pole küsimus niivõrd paarilise kvaliteedis, vaid mehe enda kvaliteedis, sest mees on traditsiooniliselt perekonna peana ka suurema vastutuse kandja kui seda on teine osapool. Aga ka mehe kaaslasel lasub vastutus: tavaliselt on nii et kui sa üritad ütelda et naine on süüdi – siis oled šovinist – kui sa ütled et naine pole süüdi sest mehel lasub suurem vastutus – siis oled sa ikkagi šovinist. Tegelikult lasub naisel samaväärne vastutus nagu mehel, tehes ta ka vastutavaks, kuid mitte ilmtingimata süüdlaseks.

On ka tõsi et paariline ei pea kaaspaarilist maha lööma, kui teine on teda teisega füüsiliselt petnud – kuid siin tuleb arvestada, et keha ja hing on paratamatus seoses, tehes kurja füüsiliselt, teed kurja ka vaimselt, ja vastupidi. Põhimõtteliselt polegi vaimsel ning füüsilisel maailmal vahet: üks on lihtsalt jäme, teine peen.

Loomulikult on ka olukordi kus inimesed on juba lahku kasvanud ning paarisuhte osapool leiab omale teise – sel juhul ollaksegi juba sisuliselt lahku mindud. Kui aga tegu on püsivalt kolmik-neliksuhtega, siis ei saa seda kuidagi armastuse aktiks nimetada, veel vähem perekonnaks. 

On avaldatud seisukoht, et tänapäeval käib armastus rahakoti kaudu - aga mis armastusest me siin räägime. Kas enda peenrahaks tegemine või selle peenraha kulutamine, on armastuse akt?

Kasutades oma paarilise puhul sõna „minu“, ei tähenda et sa omad teda kui objekti, vaid sa kannad vastutust selle paarisuhte ees, mõlemad kannavad võrdväärset vastutust. Sama on ka lastega: sa ei oma neid kui objekte, vaid sa kannad vanemliku vastutust – sellest loogikast lähtudes, on igasugune abort välistatud, sest kuidas sa saad kedagi kes pole sinu oma, tappa?

Peaminister Kaja Kallas nimetab Vabariigi Valitsust sõnaga „minu Valitsus“. Tegelikult pole probleem see et Kallas kasutab sõna „minu“, vaid see, et ta ei kanna mitte kuidagi peaministri rolli välja – tema jaoks ongi Valitsus, halvas mõtte, tema oma. See on äärmiselt ohtlik.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar