teisipäev, 22. veebruar 2022

Euroopa Liidu teemaline kollektiivne pöördumine ootab oma aega: 2023 kevad

Foto: Google

Millal see hetk tuleb? Eeldatavasti justnimelt 2023. aasta kevadel mil konservatiivsed jõud oma kohalolekut parlamendis suurendavad.

Riigikogu Töö- ja kodukorra seadus näeb ette, et kui lähima 2 aasta jooksul edastatakse Riigikogule samasisuline kollektiivne pöördumine - siis on Komisjonil põhjust antud pöördumine tagasi lükata.

Samasisuline petitsioon mis nõudis Kallase tagasi valitsuse tagasiastumist, hääletati justnimelt sel ettekäändel eelmine nädal Põhiseaduskomisjonis maha: ignoreerides pöördumises välja toodud kriitikat nt rahapesu uurimise lõpetamine ja otsedemokraatia mehhanismide tagastamist rahvale ning seda, et hoolimata asjaolust et Põhiseaduskomisjon ei saa algatada Valitsuse umbusaldamist – tegeleb Komisjon põhiseaduse kaitsmisega; komisjoni esimees väitis et valitsuse kehtestatud piirangud on igati õiguspärased.

Sügisel sai algatatud paralleelselt II kollektiivne pöördumine, eesmärgiga algatada õiguslikult siduv referendum mis küsiks rahvalt kas Eesti peaks jätkama EL liikmena. Juba jaanuaris tegin avaliku avalduse, kus ütlesin et hetkel mil Põhiseaduskomisjoni koosseis ja valitsuskoalitsioon on selline nagu ta on – pole mõtet antud kollektiivset pöördumist Riigikogule esitada; mis eelduste kohaselt peaks taas Põhiseaduskomisjoni jõudma. Nüüd näeme et pöördumise edastamine Riigikogule tuleb kõne alla alles kõige varasemalt 23. aprill 2023, siis möödub eelmise samasisulise petitsiooni edastamisest Riigikogule 2 aastat ja üks päev ning selle arutamine peab aset leidma mitte varemalt kui 16.juuni 2023, siis möödub eelmise samasisulise petitsiooni arutelust 2 aastat ja üks päev.

Poliitikas seatakse lühieesmärke ja kaugeid eesmärke, vahel tuleb oodata sobivat hetke ning see hetk ära kasutada. Millal see hetk tuleb? Eeldatavasti justnimelt 2023. aasta kevadel mil konservatiivsed jõud oma kohalolekut parlamendis suurendavad. Ja seda ei tohiks võtta kui midagi revolutsioonilist: kas me oleme demokraatlik riik või mitte?

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar