esmaspäev, 29. november 2021

Adolf Hitler: Laiade masside psüühika on täiesti vastuvõetamatu nõrgale või poolikule

Eesti keeles on ilmunud „Mein Kampf I-VI (peatükk), Kuresaare Kaitseliidu Veteranide Klubi Saaremaa piirkond, 2003a. mille tõlkis vene keelest P. Kask; edasise töö keelas Kaitsepolitsei ära.

Katkend mille ma teile kirjas edastas, on pärit teose 68. leheküljelt ning see on järele kuulatav Nõmme raadiost. Hitler ei esita siin niivõrd oma arvamust: on teada et ta omandas lugedes palju ning pani loetud hiljem kirja.

Hitler toob siin objektiivselt välja mass-inimese psüühika, mis erineb kardinaalselt katoliiklikust arusaamast, mille kohaselt on inimene vaba tahtega, väljakujunenud isiksus, mis ei allu mõtlematult masskultuurile. Katoliikliku arusaama kohaselt on see nn nõrk või poolik just see tugev, kes ei allu masspsüühikale, kui see erineb loomuseadusest ja alandab inimväärikust. 

Hitler ütleb et „sotsiaaldemokraatiale seatakse vastu enam õiglane õpetus“ siis katoliiklane täiendaks seda fraasiga „õpetus mis vastab loomuseadustele“. Evangeelse õpetuse kohaselt teeb Tõde vabaks: tõde võib tõesti olla teinekord jõhker, kuid selle jõhkrus sõltub sellest, kui moonutatud on selle massinimese maailmapilt .. kindlasti on eelnev mul veel lõpuni mõtestamata!

Hitleri kirjapandust võib noppida välja tõdemuse, et mida radikaalsemalt erinevad on suunad, seda verisemad nende kokkupõrked on. Üks nendest suundadest on rohkem loomuseadusest eemaldunud kui teine, kuid ka see suund võib ise olla saatanlik.

Massinimene oli ja on ka peale Hitlerit: olemata kas riigikorraks on diktatuur või demokraatia; massinimese kujunemist soodustab nii despootlik diktatuur kui ka kartelli-demokraatia; viimase eksisteerimise puhul ei pruugi inimene mõistagi et teda võivat juhtida sama väike seltskond kui see toimiks ka diktatuuri puhul.

- - -

MASS

Laiade masside psüühika on täiesti vastuvõetamatu nõrgale või poolikule. Naise hingeline vastuvõtlikus on vähem ligipääsetav abstraktse mõistuse argumentidele, kui selle instinktiivsete püüdluste täiendavale jõule. Naine allub parema meelega tugevamale, kui hakkab enesele allutama nõrka. Ja ka mass armastab rohkem võimukat inimest, kui seda kes temalt midagi palub. Mass tunneb ennast enam rahuldatuna sellise õpetuse poolt, mis ei salli enese kõrval ühtegi teist kui on valmis lubama erinevaid liberaalseid vabadusi. Enamikel juhtudel mass ei tea mida ta peab tegema liberaalsete vabadustega ja tunneb end sel juhul isegi maha jäätuna. Tema häbitu hingelisele terroriseerimisele sotsiaaldemokraatia poolt reageerib mass sama vähe nagu ka tema inimõiguste ja vabaduste masendavale kuritarvitamisele.

Ta ei oma väiksematki ettekujutust kogu õpetuse sisemisest mõttetusest, ta näeb ainult halastamatut jõudu ja selle jõu loomalikku toorust, mille ees ta lõppude-lõpuks alistub. Kui sotsiaaldemokraatiale seatakse vastu enam õiglane õpetus, mida viiakse läbi samasuguse jõuga ja loomaliku toorusega, siis see õpetus võidab, ehkki peale rasket võitlust. 

 Adolf Hitler

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar