laupäev, 27. november 2021

KAASKIRI RIIGIKOGU ESIMEHELE: "Varasemalt pole ühegi minu petitsiooniga nii kaua venitatud"

„Inimesed kes andsid oma allkirja antud ühispöördumisele või kes ei viitsinud seda teha aga ikkagi toetavad ideed Kaja Kallase valitsus välja vahetada- ei lepi sellega et Riigikogu juhatus ei võta vaevaks petitsiooni kasvõi Komisjonile arutamiseks saata,“ seisab kirja lõpus mille ma saatsin sel esmaspäeval RK-esimehele, kelle pädevuses on saata petitsioon mõnele RK-komisjonile.

15. novembril laekus Riigikogule petitsioon, Kaja Kallase valitsuse umbusaldamiseks: 22. novembril saatsin enda poolt veel Kaaskirja Riigikogu esimehele kes, nagu märguanne minu postkasti laekus, Sai ka antud kirja kätte.

Ehk aitab see Riigikogu juhatust, kuhu kuulub ka keskerakondlasest RK-esimees kui ka reformierakondlasest aseesimees, antud petitsiooni kiiremini menetleda, õigesse komisjoni saata. Tuletan meelde, et varasemalt pole ühegi minu petitsiooniga nii kaua venitatud:

Austatud Riigikogu esimees!

15. novembril lasin Rahvaalgatus.ee keskkonnas teele ühispöördumise, mis automaatselt laekub digitaalsel kujul Riigikogu juhatusele. Antud ühispöördumine, millele 3497 allakirjutanut avaldavad umbusaldust Peaminister Kaja Kallasele, on jätk 8. juunil Põhiseaduskomisjonis tagasilükatud petitsioonile.

Tollal lämmatas Komisjon petitsiooni põhjendusega, et antud petitsioonis viidatud umbusalduse avaldamine Vabariigi Valitsusele ei too üldjuhul kaasa Riigikogu erakorralisi valimisi. Kuigi petitsioonis olev viide Riigikogu erakorraliste valimiste toimumise kohta, polnud eesmärk iseeneses, vaid üks võimalustest mis Valitsuse umbusaldamise järel paratamatult tekib.

Tõsi on et antud petitsiooni kaitsmisest ma osa ei võtnud: põhjuseks oli, et tol päeval lükkus Komisjoni istung edasi ja hiljem olid mul muud tegemised.

3497 allakirjutanud kelle seas on ka vene keelt emakeelena kõnelevaid inimesi, leidsid et Riigikogule on tarvis edastada uus ühispöördumine, Peaminister Kaja Kallase valitsuse umbusaldamiseks: viimased pool aastat on andnud selleks üha enam uusi põhjuseid.

Mina ühispöördumise algatajana leian, et petitsioon tuleb saata taas Põhiseaduskomisjonile arutamiseks. Põhjuse selleks annab kasvõi ühispöördumises seisev punkt nr 2, mis taunib konstitutsioonilist olukorda: rahval puudub võimalus siduvate rahvaalgatuste korraldamiseks ning õigus valida Vabariigi President otsevalimiste korras.

Mõistan et Riigikogu on kaugtööl, kuid loodan et petitsiooni edastamist Komisjonile ei jäeta viimasele minutile. Minu kolm varasemat petitsiooni on varem kui nädalase ajaga, edasi komisjoni saadetud.

Me mõlemad mõistame, et inimesed kes andsid oma allkirja antud ühispöördumisele või kes ei viitsinud seda teha aga ikkagi toetavad ideed Kaja Kallase valitsus välja vahetada- ei lepi sellega et Riigikogu juhatus ei võta vaevaks petitsiooni kasvõi Komisjonile arutamiseks saata.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar