reede, 26. november 2021

Ühispöördumine Loksa linnavolikogu poole: meetmed peresõbralikumaks sotsiaalmajanduspoliitikaks

Loksa lasteaia logo/ Riigiteataja.ee

Esmalt mainin, et antud ühispöördumiga Loksa linnavolikogu poole esinen ma, kui paljustki Loksa linnaga seotud vallakodanik: kui me vaatame et Kuusalu vald vabastab koalitsioonileppe kohaselt vallas elavad ja sealsetes lasteaedades käivate laste vanemad lasteaia kohatasu maksmise kohustusest alates 2022a. sügisest – siis tekib küsimus et miks ei võiks Loksa linnavõim  maksusoodustust pakkuda ka oma kodanikele.

Ajalooliselt on need kaks omavalitsust ühe kihelkonna alad: Loksa sai linnaõigused 1993a.

Antud ühispöördumisele allakirjutanud leiavad, et ka Loksa lasteaias käivate laste vanemad tuleb vabastada lasteaia kohatasu maksmise kohustusest,“ seisab petitsioonis.

Ma ei hakka kasutama sõna „parempoolne“ poliitika – pigem ütlen et see on kristlik lähenemine: riik/omavalitsus teeb oma kodanikud nii vähe süsteemiks sõltuvaks kui see võimalik, pakkudes neile soodustusi; küsimus on väärtushinnangutes, et kus me sh rahalist ressurssi rakendame. Teisest küljest, neile kes aga toetamist vajavad, peab riik/omavalistus seda võimaldama. Hetkel maksab Loksa linn ühekordset sünnitoetust lapse emale 300 eurot ning alates kolmandast lapsest on toetuse suurus 400 eurot.

Kuusalu vald maksab kohe esimest lapsest sünnitoetust, summas 400 eurot – ühispöördumise Teine ettepanek on, et Loksa linn muudaks sünnitoetuse maksmise korda nõnda, et alates esimesest lapsest makstakse emale 400 eurot.

Mõlemas omavalitsuses makstakse toetus kahes osas: siin ma leian et see nii jääda ka võiks.

„Antud ühispöördumisele allakirjutanud leiavad, et Loksa linnas tuleb muuta sünnitoetuse maksmise korda nõnda, et Toetus summas 400 eurot makstakse lapsevanemale, (juba) alates esimese lapse sünnist,“ seisab petitsioonis.

Ettepanek kust leida kokkuhoiu koht linnaeelarves?

„Väljaandele Loksa elu, mis jõuab ka vallas elavate inimeste kodude postkasti, oli perioodil 2018-2020 ette nähtud 73 200 eurot: aastas keskmiselt 24 400 eurot. Mis oleks kui vähendaks väljaande aastast eelarvet? Kas Loksa elu peab ilmuma väljaspool Loksa linna?“ seisab petitsioonis.

Olen kindel et ühispöördumine saab vajalikud allkirjad kogutud:

Austatud linnavolikogu! Antud ühispöördumisele allakirjutanud nõuavad, et te võtaksite kuulda teile ettepandud kirjutisi ja/või tooksite välja omapoolsed ettepanekud, kuidas Loksa linn muuta perekeskemaks. 

Petitsiooniga saab tutvuda siin: iga toetusallkiri on teretulnud!

https://kohalik.rahvaalgatus.ee/initiatives/025f31ca-436a-48e3-9bbc-74da807d31bb?fbclid=IwAR2vUVs6z9uT0T4FWYOG4s5E303YOUSGylAxlHVCQbEp6PW5f4JusDk2Nkk


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar