reede, 20. mai 2022

LINNAVOLIKOGU ISTUNG: Läbi pealtvaataja silmade

Illustreeriv foto: sõjaalgatajast USA president
näitamaks kes 
on boss

Siinse, Loksal sündinud kirjutaja poolt algatatud petitsioon ning valimisliidu „Siin me elame“ ettepanek on saavutanud võidu: näitasime kes pooldab avatust, objektiivsust ning istungite kaasajastamist ning kes avatust, objektiivust ning kaasajastamist tõrjuvad. Reaalsus on säärane et elu on kolinud interneti, sotsiaalmeediasse ning kohapeal toimuv istungist on de facto saanud salajane koosolek, mis lubab kaua ainuvõimu omaval nimekirjal, antudjuhul Keskerakonnal, teha mida iganes, käituda kuidas iganes – kasvab võimulolijate mugavus, tekib oht et pääseb valla inimloomusest tulenev korruptiivsus - inimestena peame pingutama selle nimel, et meil ei tekiks kiusatusi, me ei muutuks mugavaks. Volikogu istungite avatumaks muutmine vajalik samm.

19. mail toimus Loksa linnavolikogu istung, kus pealtvaatajana viibisin ka mina; lisaks minule viibis seal ka üks meesterahvas – teadaanded toimuvast volikogu istungist olid mitmes sotsiaalmeedia lehel varemalt üleval. Viimane päevakorrapunkt oli valimisliidu „Siin m elame“ 28. aprilli volikogul tehtud ettepanek, seada Linnavalitsusele ülesandeks valmistada ette otsuse eelnõu, mis reguleeriks linnavolikogu istungite otseülekannete korraldamist (viide: Loksa linna põhimääruse § 8 lg 3). Antud ettepanek hääletati ilma igasuguse Linnapoolse selgituseta maha: täisenamuse keskerakonna 8 saadiku poolt, kõik kohal viibinud koalitsioonisaadikud olid selle vastu.

Valimisliidu „Siin me elame“ saadik Kaido Korkma palus lühikese kaitsekõne, selgitamaks ettepaneku sisu:

„Loksa linnavolikogu pole salajane organisatsioon, kus võetakse vastu salajasi otsuseid .. (linnapea pomises „Mis salajane?“) .. linnaelanike poolt valitud linnavolikogu peaks olema täiesti avalik, aus ja läbipaistev. Loksa volikogu on valitud linnakodanike poolt, volinikul on oma valijad kes tema poolt hääletasid: me oleme avalikuelu tegelased vähemalt linnakodanike poolt vaadatuna. Linnaelanikud ootavad meilt otsuseid mis on vajalikud linna arenguks, eluolu parandamiseks, miks me peame tegema seda varjatult, kui seda on võimalik teha avalikult. Vägisi tekib küsimus: kas osadel volinikel on midagi varjata?“

Seepeale tänas linnapea saadikut ning ütles palus kõne lõpetada ning eeskõneleja suunal kõlas koalitsioonisaadiku kommentaar: „Näe, jälle hakkab peale!“: kõlas volikogu esimehe poolt tehtav haamrilöök ning palve esitada ettekandval saadikul konkreetne ettepanek: ettepanek oli, et volikogu istungid oleksid avalikud. Linnapea vastas: „Volikogu istungid avalikud, keegi pole keelanud siia tulemast ja kuulatakse mis siin räägitakse.“ Saadik lisas et ettepaneku (loe: algatuse mõte) on muuta volikogu istungid videosilla vahendusel otse- ja järeljälgitavaks, millepeale Linnapea vastas: „Otseülekandeid võite kuulata nii palju kui tahate, neid on üle vabariigi igas kohas.“ Ettekandev saadik palus istungi protokollijal, eelnev protokollida mille peale Linnapea saadiku suunal lisas: „Pane kirja siis, kui see probleeme tekitab!“ Ja kuulutas istungi lõppenuks.

Linnapea, tõusnud püsti et ruumist lahkuda, lähenes siinsele kirjutajale ning osutas talle käega, kommenteerides: „..Siin veel üks Nublu“, küsides et mis too siit tahab. Siinne kirjutaja jäi üldsõnaliseks, vastates et viibib volikogu istungil pealtvaatajana, millepeale linnapea kamandas et ajagu asju Kuusalu vallas, mille kodanik ta on ning viidates üleolevalt, et siinset kirjutajat ei lastud vallakoalitsiooni moodustades laua taha. Seejärel valgus volikogu istungi saal tühjaks.

Esiteks mainin et juhuslikud debateerimised on mulle võõrad, mul on olnud seniajani komme kuulata inimese mure ära ja hilisemalt seda analüüsida – mõistsin peagi, et viite laua taha saamisele tegi vallakodanikust Linnapea iseendale. Pole enam uudis et mitu valimisperioodi järjest, häältega 30-33, on mitu valimisperioodi järjest linnapea ametit pidanud mees istunud Kuusalu vallavolikogus ning kuni eelmiste KOV-valimisteni oli ta ka vallavolikogu esimees – kuid sügisel juhtus tööõnnetus, mille tõttu pääses valla Keskerakonna nimekirjast volikokku mitte Tema, vaid kandidaat, kes pärast valimispäeva ei soovinud enam Keskerakonna nimekirjas kandideerimisest midagi teada – ning lisaks kõigele, võeti ta vallakoalitsiooni kolmandaks osapooleks, kui parteitu kandidaat.

Tegelikult võiks ju eeldada, et kui Linnapea kohtub sinuga esimest korda elus näost näkku, ei nimeta Sind koeranimega: heal juhul võiks nõnda käituda inimesega keda sa varasemalt tunned – ma ei arva et poliitika tegemisel peaksid inimesed käituma üksnes vaoshoitult, et midagi pahasti ütelda ei tohi vms – kui JA, siis peaksid samad reeglid kehtima juba kõigi suhtes; eriti kui inimene on soliidses eas nagu Linnapea.

Mis puutub aga minu laua taha saamisse, siis tuletagem meelde, et ma jäin napilt volikogust välja, teine mees minu nimekirjast (EKRE) sai volikogusse sisse, – ja kui nüüd faktidega veel norida, siis andis vallakodanik Linnapeale ühe hääle vähem, kui mulle – siia ongi koer maetud! Ja mul pole probleemi sellega et ma volikogust välja jäin: minu erakond on vallakoalitsioonis - mul on aga selles suhtes vabad käed ning lisaks kõigele, algatuse Loksa linnale esitasin ma kodanikuna.

Kes on Linnapea mind kamandama tegutsema oma koduvallas, kui ta ise on samuti vallakodanik ning kuulunud pikalt selle volikogusse sh teinud erinevaid võimudiile ühe kui teisega: mulle teadaolevalt esitas Tema 2018a. kevadel M. Salu vallavanema kandidaadiks, jäädes paraku ise opositsiooni. Sama aasta sügisel sai Tema osalusel võimalikuks koalitsioon, mis esitas volikogu esimeheks M. Soomi  (sellest on varemalt Loksa palju juttu olnud), mille tõttu sai Temast volikogu aseesimees ning viimased poolteist aastat õnnestus Tal olla ka volikogu esimees – Linnapea on ise teinud, ja ütlen et edukalt, siin ja seal ilma ning Tal pole mingid põhjust mulle ütelda kus ja mida ma teen. Kas Loksa on saar keset merd? Minu teada asub Loksa keset Kuusalu valda, endist Loksa valda  – oleks olnud omal ajal nii kõva mees ja säilitanud Loksa valla. Pole saladus et Loksa säilitas 2017a. selle tõttu linnastaatuse, et Linnapea oli keskerakondlane ning peaminister toona Jüri Ratas – lihtlabane poliitiline sobing.

Volikogu otseülekanne

Mida pidada silmas sõnaga a v a l i k? Ehk võiks ütelda et paraku, ei käi inimesed sul volikogu istungit kohapeal vaatamas – seaduse järgi on istung avalik, kuid reelasus on säärane et elu on kolinud interneti, sotsiaalmeediasse ning kohapeal toimuv istungist on de facto saanud salajane koosolek, mis lubab kaua ainuvõimu omaval nimekirjal, antudjuhul Keskerakonnal, teha mida iganes, käituda kuidas iganes – kasvab võimulolijate mugavus, tekib oht et pääseb valla, inimloomusest tulenev korruptiivsus - inimestena peame pingutama selle nimel, et meil ei tekiks kiusatusi, antud kontektsis on volikogu avatumaks muutmine vajalik samm. Kui koalitsioonisaadikutel pole midagi varjata, siis miks kardetakse muuta volikogu istungite toimumine otsepildis jälgitavaks? Mina ütlen et see on segu mugavusest ja hirmust, mida tõendas ka Linnapea käitumine minu kui algatuse autoriga: tegu oli väikslase eneseväljendusega.

Võiks ju ütelda et ilmub väljaanne Loksa elu. Kuid tegu on linnavalitsuse poolt väljaantava lehega, mis pealekauba jõuab ka paljude vallakodanike postkasti – võiks küsida, et mis asja on Loksa lehel valla elanikuga?

Muuta volikogu istungid videosillavahendusel otsejälgitavaks, on tänapäeva nutiajastul möödapääsmatu samm. See on efektiivsem võimalus kajastada istungeid objektiivselt, kui ajaleht või sotsiaalmeedia lehekülg, rääkimata mõne partei/valimisnimekrija ajalehest või sotsiaalmeedialeheküljest.

Siinse kirjutaja poolt algatatud petitsioon ning valimisliidu „Siin me elame“ ettepanek on minu hinnangul saavutanud võidu: näitasime kes pooldab avatust, objektiivsust ning istungite kaasajastamist ning kes avatust, objektiivust ning kaasajastamist tõrjuvad.

 

 

 

 

  

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar